Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: България има всички шансове догодина да стане част от Шенген

Снимка: БГНЕС

България има всички шансове догодина да стане част от Шенген. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Тирана, където той участва в срещата на върха ЕС-Западни Балкани. Радев потвърди, че страната ни продължава да работи на всички нива на дипломацията по темата за членството ни, и призова партиите да не политизират темата.

"Нека тази тема не се използва за лична разправа между партийни лидери. Има нещо много важно, което трябва да се свърши - този парламент трябва да приеме законите по Плана за възстановяване и устойчивост, които касаят съдебната реформа. Това е нещото, което задължително трябва да се свърши", коментира президентът.

Във фокуса на срещата в албанската столица са стратегическото партньорство и развитието на политическия диалог между ЕС и страните от Западните Балкани, предизвикателствата пред сигурността, миграционният натиск, борбата с тероризма и организираната престъпност, както и преодоляването на негативните социалноикономически последици от войната в Украйна и задълбочаващите се енергийна и продоволствена криза.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Родителски организации защитиха Закона за предучилищното и училищното образование

Около 40 родителски организации от цялата страна подкрепиха промените в Закона за предучилищното и училищното образование, забраняващи пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация в училищата. Според тях Конституцията позволява ограничаване на..

публикувано на 25.08.24 в 12:22

Естония пуска две евромонети по дизайн на българина доц. Светлин Балездров

Естонската централна банка пусна колекционерска монета, чието художествено оформление е дело на българския дизайнер и преподавател в Националната художествена академия доц. Светлин Балездров. Монетата с номинал от 8 евро е изработена от сребро, има..

публикувано на 25.08.24 в 11:23

Спомен за оперния бас Борис Христов като емблема на България от края на XX в.

Фотоизложба, посветена на личността на големия български оперен бас Борис Христов може да бъде разгледана до 28 август в София. Експозицията се организира от отдел "Култура, археология и културно наследство" на община Пловдив и е по повод 110 години..

публикувано на 25.08.24 в 10:05