Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Къносването на булка" е национално живо човешко съкровище

Снимка: razgradnews.net

Обичаят "Къносване на булка" от лознишкото село Веселина е обявен за живо човешко съкровище, съобщиха от областната администрация в Разград. Обичаят е представян от Фолклорната група за турски песни и танцовата формация към местното читалище с художествен ръководител докторът по хореография Айше Реджеб и хореографът Алипи Алеков. 

„Къносването на булка“ е сред кандидатурите, одобрени за вписване в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на България, което е стъпка за кандидатстване пред ЮНЕСКО и за Световно нематериално културно наследство. Сред достойнствата на обичая е, че пресъздава жива практика, а не сценична възстановка на ритуал, който отдавна не се практикува, изтъкват етнографите.


Още от категорията

На Трифон Зарезан в село Делчево се жени змей и се лее руйно вино

След две годишно отсъствие, Празникът на виното, превърнал се в традиция на село Делчево (общ. Гоце Делчев) за Трифон Зарезан, е възобновен. В събота на 4 февруари, десетки производители на вино и ракия, които искат да представят най-доброто, от..

публикувано на 04.02.23 в 08:15

„Сурва“ се завърна с още по-голяма сила и енергия в Перник

Миньорският град Перник преживя три дни в плен на кукерите. XXIX Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“ 2023 беше официално закрит днес в Перник. Общината отчете рекорден брой участници от България и чужбина, посетили Перник в..

публикувано на 30.01.23 в 15:40

Книга на румънски и английски език представя многообразието на банатските носии

Специалната изложба "Българите в Румъния. Културно наследство от фонда на Националния етнографски музей", която продължава до 26 февруари, представя народни носии, предмети от Румъния, както и любопитни архивни фотографии. В рамките на..

публикувано на 30.01.23 в 15:20