Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Комисията по отбрана обсъжда списъка с оръжие за Украйна

Киев се подготвя за евентуална евакуация

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На закрито заседание в Народното събрание комисията по отбрана ще обсъди решението за изпращане на военна помощ за Украйна. Списъкът с военната помощ е поверителен, но преди дни министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов спомена, че в помощта има леко стрелково оръжие и някои боеприпаси.  

Междувременно в столицата на Украйна вече се подготвят за тежка зима. След изстреляните над 1000 ракети срещу украинската енергийна инфраструктура, електропреносната система не е прекъсната, съобщава украинската агенция "Интерфакс". Агенцията цитира главния изпълнителен директор на "Укренерго" Володимир Кудрицки, според когото Украйна преживява най-сериозния дефицит на генериращ капацитет, въпреки че консумацията е паднала между 25 и 30 процента в сравнение с предвоенния период. Властите в Киев призоваха гражданите да се подготвят за евакуация, ако се наложи спиране на електричеството и изпомпване на водата от сградите. В случай на минусови температури замръзването на водата в тръбите може да нанесе непоправими щети на водопреносната мрежа и да направи жилищата необитаеми.


БНР подкасти:

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Национална стачка в Кипър за индексиране на заплатите според инфлацията В четвъртък, 26 януари, в Кипър хиляди работещи  от обществения и частния сектор, включително държавни служители и журналисти спряха ефективно работа за три часа и..

публикувано на 27.01.23 в 11:37

Отново има експлозии край Запорожката ядрена електроцентрала

За последните 24 часа Русия е изстреляла срещу Украйна 70 ракети с голям обхват. Украинската противовъздушна отбрана е свалила 47 от тях, но има загинали хора. Отделно руските сили са провели 44 авиационни атаки, като 18 са били с ирански дронове. По..

публикувано на 27.01.23 в 09:11

Българският посланик няма да се върне скоро в Скопие

След побоя срещу македонския българин Християн Пендиков в Северна Македония е имало стъписване и признания на различни нива, че това е престъпление от омраза. След това са започнали да се прокрадват сценарии, че Пендиков е наркоман и наркодилър,..

публикувано на 26.01.23 в 10:13