Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Обвързват минималната със средната работна заплата

Снимка: БГНЕС

Мнозинството в парламента прие на първо четене минималната работна да бъде в размер не по-малък от 50 на сто от брутната средна заплата за страната за периода от дванайсетте месеца, предхождащи определянето ѝ. В момента това би означавало минимален размер от 850 лева (425 евро). 

Предложените от "БСП за България" промени в Кодекса на труда (КТ) получиха подкрепа от 175 народни представители, като трима се въздържаха. Окончателното решение трябва да бъде гласувано в срок от седем дни. Според вносителите, целта на законопроекта е своевременно обвързване на размера на минималната работна заплата с референтните стойности по директивата на ЕП и на Съвета за минимални работни заплати в ЕС в условията на висока инфлация, ниски доходи и непрекъснато растящи разходи на живот. 

По думите на Георги Гьоков от левицата, законопроектът ще гарантира постоянство и предвидимост за гражданите и за бизнеса, и ще отстрани опасността от "замразяване“ за определени периоди на размера на МРЗ. Вносителите предупредиха, че ако сега не се вдигнат минималните заплати, по-късно ще се наложи много по-голямо увеличение, което ще затрудни работодателите.


БНР подкасти:

Още от категорията

България днес – 31 януари 2023 г.

В последното януарско издание на „България днес“ ден ще опитаме да стоплим душите си с позитивни мисли, като ви разкажем за актуални български успехи и изобретения. Ще ви пренесем в Етнографския музей в София, където е подредена колоритна..

публикувано на 31.01.23 в 19:00

Облачно и ветровито с превалявания от сняг в планините

През нощта  облачността ще е предимно значителна, но само на отделни места, главно в планинските райони, ще превали слаб сняг. Северозападният вятър временно ще отслабне. Утре , първи февруари, облачността над страната ще е променлива, намаляваща на..

публикувано на 31.01.23 в 18:15

Ученици от 10 клас спечелиха голямата награда на Panda Labs на WWF-България

Ученици от 10-и клас от Кюстендил, които завършиха успешно обучението "Бъдещето на градовете и селата", спечелиха голямата награда на Panda Labs на WWF-България. Panda Labs е програма за млади хора, които имат амбиция да създават вдъхновяващи решения за..

публикувано на 31.01.23 в 13:35