Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Експозиция в Пловдив запознава с хилядолетните традиции на иранското изкуство

10
Снимка: РЕМ Пловдив

Завладяващият колорит на иранското изкуство и занаяти ще бъде представен в Регионалния етнографски музей на Пловдив от 13 декември. Експозицията "Магията на иранското изкуство и занаяти" е по повод 125 години дипломатически и 70 години културни отношения между България и Иран.

Произведенията на майсторите, които ще бъдат представени на вниманието на българската публика, разкриват самобитната красота на иранското изкуство и впечатляват с елегантността, шарките и десените си, разкривайки късчета от древната иранска традиция и култура. Посетителите на музея ще могат да се докоснат до запазени от хилядолетия ирански изкуства и занаяти, като каламзани – вид гравиране върху метал; минакари – вид емайлиране; хатамкари – инкрустация върху дърво и "персийски килими".

Килимарството и до днес е един от най-практикуваните занаяти в Иран. Въпреки, че днес този процес е механизиран, близо 1,2 милиона иранци продължават да се занимават с изработката на прочутите персийски килими, предназначени както за износ, така и за продажба в страната. Тяхно дело е и най-големият ръчен килим, простиращ се на площ от 5625 кв. м.

В този си вид експозицията ще бъде представена за първи път пред публика и ще може да бъде разгледана до средата на януари 2023 г.


Съставил: Йоан Колев

Снимки: Регионален етнографски музей Пловдив
По публикацията работи: Анна Фуцкова

Галерия

Още от категорията

Слънчевият свят на художника Вили Николов

Колоритните картини на Вили Николов носят в себе си слънцето на Испания, усмивки от детството и много истории, които всеки да открие и доразкаже по своя си начин. Днешният гост на Радио България рисува откакто се помни. "Първия си голям стенопис, по..

публикувано на 29.03.23 в 10:15

Станаха известни носителите на престижните сценични награди „Икар“

В Световния ден на театъра в Народния театър „Иван Вазов“ в София бяха връчени националните награди за сценични изкуства "Икар". Постановката "Орфей" на Народния театър дело на словенския режисьор Йерней Лоренци, взе три статуетки - за най-добър..

публикувано на 28.03.23 в 08:41
Режисьорът на филма „Червените обувки“ Карлос Айхелман Кайзер с голямата награда на фестивала

Обявиха наградите на "София филм фест"

Филмът "Червените обувки", продукция от Мексико-Италия е носителят на голямата награда на 27-ото издание на "София филм фест". Лентата взима приза "София – град на киното" за най-добър филм в международния конкурс, съобщават от "Арт фест". Режисьор на..

публикувано на 27.03.23 в 09:18