Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експозиция в Пловдив запознава с хилядолетните традиции на иранското изкуство

10
Снимка: РЕМ Пловдив

Завладяващият колорит на иранското изкуство и занаяти ще бъде представен в Регионалния етнографски музей на Пловдив от 13 декември. Експозицията "Магията на иранското изкуство и занаяти" е по повод 125 години дипломатически и 70 години културни отношения между България и Иран.

Произведенията на майсторите, които ще бъдат представени на вниманието на българската публика, разкриват самобитната красота на иранското изкуство и впечатляват с елегантността, шарките и десените си, разкривайки късчета от древната иранска традиция и култура. Посетителите на музея ще могат да се докоснат до запазени от хилядолетия ирански изкуства и занаяти, като каламзани – вид гравиране върху метал; минакари – вид емайлиране; хатамкари – инкрустация върху дърво и "персийски килими".

Килимарството и до днес е един от най-практикуваните занаяти в Иран. Въпреки, че днес този процес е механизиран, близо 1,2 милиона иранци продължават да се занимават с изработката на прочутите персийски килими, предназначени както за износ, така и за продажба в страната. Тяхно дело е и най-големият ръчен килим, простиращ се на площ от 5625 кв. м.

В този си вид експозицията ще бъде представена за първи път пред публика и ще може да бъде разгледана до средата на януари 2023 г.


Съставил: Йоан Колев

Снимки: Регионален етнографски музей Пловдив
По публикацията работи: Анна Фуцкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В Деня на театъра връчват театралните награди ИКАР

В Световния ден на театъра, 27 март, на официална церемония в Народния театър „Иван Вазов“ в София, за 50-и юбилеен път, тази вечер ще бъдат връчени националните награди за сценични изкуства ИКАР. Творците ще получат отличия в 23 категории. Присъждат се и..

публикувано на 27.03.24 в 07:15

Във Варшава представиха документалния филм „Париж на Богдана Карадочева“

Българският документален филм „Париж на Богдана Карадочева“ на режисьорите Ема Константинова и Георги Тошев беше представен във варшавското кино „Муранув“, съобщи БТА. Лентата, създадена през 2014 г., беше показана в рамките на провеждащия се в полската..

публикувано на 26.03.24 в 18:55
Петя Кокудева

Среща с писателката Петя Кокудева по повод Деня на европейските автори

25 март е обявен от Европейската комисия за Ден на европейските автори. Мисията му е да празнува творците на Стария континент и да насърчава интереса към четенето и езиковото многообразие в Европа. Инициативата се провежда в последния понеделник от месец..

публикувано на 25.03.24 в 05:30