Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Frontex за първи път ще пази извън ЕС по границите на Западните Балкани

ЕС ще разположи още в началото на 2023 г. служители на Агенцията за граничен контрол Frontex на територията на балканските страни, които искат да се присъединят към общността. Това ще бъде първият случай, в който служители на агенцията ще бъдат разположени извън нейната юрисдикция. Причината за мярката е, че Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора, Северна Македония, Сърбия и Косово имат споразумения за безвизов режим с трети страни, включително с държави с ниски доходи. "Регулацията на визовия режим е задължителна", заяви заместник-председателят на Еврокомисията Маргаритис Схинас. "Неприемливо е Западните Балкани да имат визови споразумения с трети страни, чиито граждани използват вратички, за да влязат в ЕС", добави комисарят, цитиран от БГНЕС.

2 млн. камиона с турски стоки за Европа минават годишно през България

В България работят 2200 турски компании с 50 000 души персонал, обяви Бурхан Немутлу, председател на Българо-турската търговска камара. Двустранният стокообмен през 2021 г. е 6,5 млрд. долара. От тях турският внос за България е бил за 4 млрд. долара, заяви Зеки Саръбекир, председател на Турско-българския бизнес съвет. През 2022 г. търговията между двете страни се очаква да достигне 8 млрд. долара. Само през първите 9 месеца на годината тя е нараснала с 22%. "Достигането на търговски обмен от 10 млрд. долара може да се постигне за 2 години", смята Саръбекир. Всяка година 2 млн. камиона доставят стоки от Турция за Европа през България, съобщава в-к "Hurriyet", като се позовава на резултатите от проведената в Истанбул двустранна бизнес среща "Bulgaria Sourcing from Türkiye".

Превозвачите са най-засегнати от неприемането на България и Румъния в Шенген

Загуби за милиони евро прогнозират превозвачи отвъд Дунава, ако София и Букурещ бъдат разделени за Шенген. Ако Румъния се присъедини към Шенген, а България не, това ще удължи времето за гранична проверка и един камион, блокиран на границата, би струвал на превозвачите между 800 и 1000 евро на ден, изчисляват представители на бранша пред румънската агенция Mediafax. "Шофьорите на камиони стоят между 12 и 24 часа, понякога и по 72 часа на пунктовете Калафат-Видин и Гюргево-Русе, както и на границата с Унгария. Те получават заплащане за тези часове. Проблемът е, че им свършва работното време и трябва да намерят къде да паркират", коментира Мирча Влах, генерален мениджър на Dumagas, един от най-големите румънски товарни превозвачи.

Прищина насрочи извънредни местни избори в сръбските общини

На срещата ЕС – Западни Балкани в Тирана президентът на Косово Вьоса Османи обяви, че Прищина ще представи своята кандидатура за членство в ЕС до края на 2022 г. Тя отхвърли възможността за среща със сръбския президент Александър Вучич, като заяви, че форумът не е място за преговори между Косово и Сърбия, съобщи FoNet. Белград отново се разгневи на Прищина, защото Османи насрочи предсрочни местни избори в четири населени със сърби общини на Северно Косово за 18 декември. Изборите са наложителни след като на 5 ноември косовските сърби се оттеглиха от всички институции в Косово заради спора със сръбската регистрация на косовските автомобили. От Централната избирателна комисия заявиха, че не могат да проведат изборите в условие на напрежение и нападения срещу изборната администрация.

Дори и в Шенген продължава словенско-хърватският граничен спор

Пиранският залив е предмет на дългогодишен спор между Хърватия и Словения

Словения подкрепи Хърватия за приемането ѝ в Шенген, но приложи декларация, в която заяви, че границата между двете страни е ясно определена. Хърватия веднага отговори, че границата тепърва трябва да се определи, съобщава хърватската национална телевизия HRT. Словения подчертава, че морската граница между двете държави е определена с арбитражно решение на 29 юли 2017 г. и това е окончателното и обвързващо решение. В отговор Загреб заявява, че хърватският парламент е взел единодушно решение на 29 юли 2015 г. за оттегляне от арбитражната процедура, заради значителни нарушения на арбитражното споразумение. „Общата сухопътна и морска граница между Хърватия и Словения трябва тепърва да се утвърди по мирен път, в съответствие с международните закони“, се казва в позицията.

Съставил: Иво Иванов

Снимки: БГНЕС, Ройтерс, ЕПА/БГНЕС, архив
По публикацията работи: Анна Фуцкова

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Национална стачка в Кипър за индексиране на заплатите според инфлацията В четвъртък, 26 януари, в Кипър хиляди работещи  от обществения и частния сектор, включително държавни служители и журналисти спряха ефективно работа за три часа и..

публикувано на 27.01.23 в 11:37

Отново има експлозии край Запорожката ядрена електроцентрала

За последните 24 часа Русия е изстреляла срещу Украйна 70 ракети с голям обхват. Украинската противовъздушна отбрана е свалила 47 от тях, но има загинали хора. Отделно руските сили са провели 44 авиационни атаки, като 18 са били с ирански дронове. По..

публикувано на 27.01.23 в 09:11

Българският посланик няма да се върне скоро в Скопие

След побоя срещу македонския българин Християн Пендиков в Северна Македония е имало стъписване и признания на различни нива, че това е престъпление от омраза. След това са започнали да се прокрадват сценарии, че Пендиков е наркоман и наркодилър,..

публикувано на 26.01.23 в 10:13