Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първият български коледен базар във Виена подкрепя социални каузи

Коледен базар във Виена
Снимка: ЕПА/БГНЕС-архив

Едва ли другаде в Европа Коледата е по-разточителна, по-пъстра и по-вкусна! Дойде ли краят на годината, Виена грейва с хилядите светлинки на украсените си паркове и градини, а из града се понася дъх на канела, медени сладки, карамелизирани бадеми… От средата на ноември чак до Коледа тук е сезонът на базарите, когато австрийската столица заживява в очакване на Святата нощ, а площадите ѝ преливат от сергии със сувенири и домашно приготвени лакомства.

За пръв път тази година, сънародниците ни ще могат да похапнат типично нашенски изкушения, да закупят ръчно изработен подарък за близките и да усетят българския дух на първия по рода си български коледен базар в сърцето на Виена. Събитието ще се състои на 10 и 11 декември в българското заведение By the Way и отсега обещава топлина и добро настроение. Инициатор на базара е Елица Николова, собственик на българска онлайн книжарница "Бухница" във Виена.

"Идеята дойде от моята дейност от 3 години, а именно да поддържам онлайн книжарница с българска и преводна литература, която преживя спирания по време на коронавируса и майчинството ми. И сега усетих нужда книгите ни да "подишат", да излязат сред хората и да бъдат разлиствани. Казах си "Защо да не се съберем приятели на книжарницата и да си направим наш си коледен празник?". Така се роди идеята за базара. На него посетителите ще могат да открият коледни книжки и всякакви други за малки и големи, да намерят красива керамична украса за дома, да закупят козметика, а също така да се зарадват с шоколад или меденки. Ще имаме и представители на български хранителни магазини във Виена, които са ни подготвили български вкусотийки и традиционни неща."

Елица Николова със семейството си

Базарът застава зад няколко български каузи, сред които и инициативата "Оле Мале" на фондация "Майко мила", насочена към майките на деца с увреждания:

"Майките от "Оле мале" са изработили коледни декорации от различни материали, които ще предложат на коледния базар, като джудженца, играчки от филц и други, – казва Елица Николова. – От Animal rescue Sofia пък са ни изпратили календари със снимки на техни четирикраки приятели, за които се грижат, както и коледни картички, книжки с истории, плюшени играчки и свещички. Събраните от продажбата средства ще бъдат използвани за поддържане на фермата им за животни. Също така, подпомагаме проекта "Мисия детска усмивка" на сдружение "Вдъхнови България", като тази година мисията е да се осигурят средства за организиране на театрални и куклени постановки, както и на творчески работилници за децата от центровете за настаняване от семеен тип."

Организаторите призовават сънародниците ни да се заредят с добро настроение и да заповядат на първия по рода си български коледен базар във Виена, който по всичко личи, че ще прерасне в празник на българския дух зад граница.


Вижте как българските общности в чужбина се готвят да посрещнат Коледа :

Снимки: Елица Николова
По публикацията работи: Анна Фуцкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Всички сънародници, които са пожелали да се евакуират от Ливан, вече са на българска територия

Още 80 български граждани от Ливан кацнаха снощи на летище София с правителствения самолет. Така евакуираните с два полета след 30 септември вече са 169. Последният полет бе посрещнат от министъра на транспорта Красимира Стоянова. Тя заяви, че..

публикувано на 02.10.24 в 08:41

Правителственият "Еърбъс" евакуира още 80 българи от Бейрут

От Бейрут за София излетя с правителствения "Еърбъс" втората група от 80 българи, които поискаха да напуснат Ливан. Очаква  се самолетът да кацне в София след 19.00 часа. 89 наши сънародници и членове на техните семейства бяха изведени по въздух..

публикувано на 01.10.24 в 18:50

Чатбот ни дава информация за туристически обекти в Болградския район

В молдовския град, където преобладаващото население е с български корени – Болград, беше представен чатботът "Пътуваме из Болградския район" /«Мандруємо Болградщиною»/, създаден в Telegram от Наталия Илина, преподавателка по информатика в Болградския..

публикувано на 01.10.24 в 14:11