Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Киев очаква Западът да възприеме украинската формула за мир

Володимир Зеленски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

12 страни в ЕС, сред които и България, искат значително намаляване на предложения ценови таван на руския газ, предаде "Bloomberg“. 

Външните министри от ЕС ще заседават на 12 декември, за да търсят съгласие за налагане на нови санкции срещу Русия и Иран и отпускането на 2 млрд. евро за военни доставки за Украйна, съобщава REUTERS. Остава неясно дали Унгария ще блокира някои от решенията, като прибегне до това, което дипломати определиха като "дипломация на шантажа" заради спор около блокирани европейски фондове за Будапеща. Преди срещата си външните министри от ЕС ще разговарят с колегите си от Източното партньорство – Армения, Азербайджан, Грузия, Молдова и Украйна. 

Еврокомисията ще определи нов пратеник, отговарящ за санкциите, който да настоява за по-строго прилагане на наказания за страни, включително Турция, в опит да се овладее заобикалянето на мерките срещу Русия в рамките на единния блок, съобщава "Financial Times" Дейвид О'Съливан, бивш посланик на ЕС в САЩ, е бил помолен да заеме новосъздадения пост от януари 2023 г. 

В неделя украинският президент Володимир Зеленски е провел последователни разговори с президентите на Турция Реджеп Ердоган, на Франция Еманюел Макрон и на САЩ Джо Байдън. След телефонните консултации Зеленски анонсира, че предстои нова среща на Г-7 на която ще бъде поканена и Украйна. Зеленски твърди, че е "почувствал" и е оптимист, че западните държави възприемат положително украинската формула за мир. Той добави, че започва работа за организирането на глобална среща за мир, "която ще превърне в реалност украинската формула за мир", предава УНИАН. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

На 8 май македонците избират президент между Силяновска и Пендаровски С 40,08% срещу 19,92% от гласувалите в първия тур на президентските избори в Северна Македония кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска отива на втория тур на..

публикувано на 26.04.24 в 10:45

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34