Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кандидат премиерът представи своите министри и приоритети

Снимка: БГНЕС

Убеден съм, че съставът на правителството, който предлагам, е способен да преведе България през кризата, защото всички имена са много добре познати в професионалните среди, каза кандидат премиерът на ГЕРБ-СДС проф. Николай Габровски. Той връчи списъка с кандидат министрите на президента Румен Радев.

Малина Крумова е предложена за зам.-премиер по управление на евросредствата, Миглена Тачева за зам.-премиер по обществен ред и сигурност и правосъден министър, Меглена Плугчиева-Александрова за зам.-премиер по климатичните политики и екоминистър. Ресор финанси е предложена да поеме Маринела Петрова, за вътрешните работи да отговаря Благородна Макева-Найденова. Атанас Запрянов е кандидат за министър на отбраната, а Драгомир Заков – за външен министър.

Влезем ли в каскада от предсрочни избори, ние със сигурност ще загубим, каза Габровски и изброи приоритетните политики на кабинета:

- бързо преодоляване на разделението в обществото и възстановяване на диалога между партиите и институциите;

- правосъдна реформа и ефективно противодействие на корупцията;

- ефективни антикризисни мерки срещу инфлацията, фискална устойчивост и икономически растеж;

- ясна европейска и евроатлантическа външна политика;

- приемане на България в Шенген;

- подготовка за влизане на България в Еврозоната през 2024 г.;

- провеждане на ключови реформи по Плана за възстановяване и устойчивост.

Президентът заяви, че ще издаде указ с предложение парламентът да гласува проектокабинета. Очаква се депутатите да гласуват в сряда или в четвъртък.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 10 юли 2024 г.

В „България днес“ на 10 юли ви даваме актуална информация от България и българските общности по света, разговаряме с проф. Красимир Станчев от италианския университет Roma Tre за проблемите пред българските лекторати зад граница и за това може ли да..

публикувано на 10.07.24 в 19:00
Депутатите Тошко Йорданов (вляво), ИТН и Цончо Ганев, „Възраждане“

"Възраждане“ и ИТН отново искат референдум за запазване на българския лев

"Възраждане“ и "Има такъв народ“ (ИТН) внасят в деловодството на парламента искане Народното събрание да свика референдум за запазване на българския лев, съобщи депутатът Цончо Ганев от "Възраждане". "Това е инициатива, която предишният парламент..

публикувано на 10.07.24 в 12:28

Във Вашингтон премиерът заяви, че България е надежден съюзник в НАТО

В разговор с президента Джо Байдън по време на отбелязването на 75-ата годишнина на НАТО служебният премиер Димитър Главчев заяви, че България е лоялен и надежден съюзник. От своя страна Байдън високо оцени ролята на България в Източния фланг на Алианса,..

публикувано на 10.07.24 в 08:20