Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Спектакли на корейски традиционен ансамбъл и български фолклорни изпълнители в София и Пловдив

7
Снимка: ich.unesco.org

Преди осем години в Представителния списък на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО е включено традиционното корейско изкуство нонгак. На тази годишнина са посветени двете представления на Корейския фолклорен ансамбъл "Йонгчон Мьонгджу Нонгак" в България на 13 декември в Младежкия театър "Николай Бинев", София и на 15 декември в АМТИИ "Асен Диамандиев", Пловдив. Инициатор на събитията е Културният център "Йонгчон" (Южна Корея), в сътрудничество с Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО и АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев" – Пловдив.

Както поясняват организаторите, нонгак представлява музикално-танцов ритуален комплекс, възникнал сред корейските земеделци и практикуван като молитва за богата реколта, изгонване на зли духове, умилостивяване на боговете. Постепенно това фолклорно изкуство получава сценичен живот. Нонгак съчетава перкусионен ансамбъл и духови инструменти с танци, драма и акробатични изпълнения. За двата концерта към корейските артисти ще се присъединят и български изпълнители на гайда (Петьо Костадинов, Иван Георгиев), кавал (Недялко Недялков, Васил Василев), тамбура (Владимир Владимиров), гъдулка (Христо Георгиев) и др.

Представлението се състои от 12 части, входът е свободен.

Текст: Албена Безовска

Снимки: ich.unesco.org

По публикацията работи: Анна Фуцкова

Галерия

Още от категорията

Станаха известни носителите на престижните сценични награди „Икар“

В Световния ден на театъра в Народния театър „Иван Вазов“ в София бяха връчени националните награди за сценични изкуства "Икар". Постановката "Орфей" на Народния театър дело на словенския режисьор Йерней Лоренци, взе три статуетки - за най-добър..

публикувано на 28.03.23 в 08:41
Режисьорът на филма „Червените обувки“ Карлос Айхелман Кайзер с голямата награда на фестивала

Обявиха наградите на "София филм фест"

Филмът "Червените обувки", продукция от Мексико-Италия е носителят на голямата награда на 27-ото издание на "София филм фест". Лентата взима приза "София – град на киното" за най-добър филм в международния конкурс, съобщават от "Арт фест". Режисьор на..

публикувано на 27.03.23 в 09:18
Худ. Никола Танев

Непозната колекция на стари български майстори гостува в галерията на СБХ

"Колекция "Иван Бояджиев" – откритието" е изложба, посветена на една изключителна сбирка от картини на стари български майстори. Произведенията са над 150 и включват живопис, рисунка и графика от първата половина и средата на ХХ век. Неин..

публикувано на 26.03.23 в 10:35