Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Европа слага в черния списък нови 200 руски физически и юридически лица

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Външните министри на държавите от ЕС постигнаха принципно споразумение за налагане на санкции на близо 200 руски физически и юридически лица – военни, депутати, магистрати, някои от виновните за унищожаването на украинско зърно. Сред потърпевшите ще бъдат също четирима командири на нередовни руски бригади, както и служители, отговорни за транспортирането на украински деца в Русия с цел осиновяването им

Санкциите ще засегнат и руски медии, които “тровят общественото пространство с постоянна дезинформация”, по думите на Жозеп Борел. Върховният европейски представител по външната политика и сигурността каза още, че е договорено бюджетът на ЕС за военна подкрепа на Украйна да бъде увеличен с 2 млрд. евро и при необходимост допълнен с още 3,5 млрд. евро.  

Деветият пакет от санкции от страна на ЕС идват на фона на продължаващите руски въздушни удари над отоплителните и водоснабдителните системи на Украйна в началото на мразовитата зима. Той включва също икономически мерки – налагане на ембарго върху инвестициите в руския миннодобивен сектор, забрана за продажбата на технологии с двойна употреба на 169 руски компании, замразяване на активите на Московската кредитна банка и банка “Дальневосточный”. 

Междувременно президентът Володимир Зеленски призова лидерите на страните от Г-7 да предоставят на Украйна 2 млрд. куб. м природен газ, както и модерни танкове, далекобойни ракети и артилерийски установки. Според него Русия вижда последната си надежда да спечели войната в прекъсванията на тока на украинците.  

Съединените щати изпратиха енергийно оборудване на Украйна на стойност 13 млн. долара, с която да помогнат за възстановяването на енергийната инфраструктура на страната.  

Русия вече използва снаряди и ракети произведени преди 40 г., тъй като е изчерпала запасите си от боеприпаси, твърдят служители в американското военно разузнаванe.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Температури до 38 градуса в неделя

В неделя ще бъде предимно слънчево. Следобед над Източна България ще се развие купеста облачност, но само на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 33° и 38°, в..

публикувано на 24.08.24 в 18:30
Румен Радев

Славата на Шипченската епопея остава ненадмината

“ Многобройни са местата по българските земи, които пазят спомен за борбите за национално освобождение, но славата на Шипченската епопея остава ненадмината .” Това написа във фейсбук страницата си президентът Румен Радев по повод 147-ата годишнина от..

публикувано на 24.08.24 в 12:00

Засилен интерес към българския павилион на Венецианското биенале на изкуствата

Българският павилион на Венецианското биенале на изкуствата през тази година се радва на голям успех сред международните журналисти и посетители. “ За нас е огромно признание да бъдем отличени като един от павилионите, задължителни за посещение ”,..

публикувано на 24.08.24 в 10:59