Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Варна с награда за съхраняване и популяризиране на културно-историческото наследство

Снимка: БХРА

Община Варна получи годишната награда за 2022 г. на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) за изключителен принос в съхраняването и популяризирането на културно-историческото наследство на града. Варна започва изграждането си като курорт от национално и международно значение преди повече от 100 години и днес туризмът е един от основните сектори на икономиката й.
 
Общината предлага уникалното съчетание на природни богатства – златни плажове, лонгозни гори, минерални извора, богато културно-историческо наследство и традиции, наситен културен календар. 

Градът е пазител на най-старото злато в света. Прочутото златно съкровище от Варненския некропол се превръща в научна сензация, тъй като е най-голямата група от златни предмети, откривана до момента в света – от 297 гроба на площ от около 7500 кв.м са събрани над 3000 златни предмета с общо тегло над 6 килограма.

БНР подкасти:

Още от категорията

Слънчевият свят на художника Вили Николов

Колоритните картини на Вили Николов носят в себе си слънцето на Испания, усмивки от детството и много истории, които всеки да открие и доразкаже по своя си начин. Днешният гост на Радио България рисува откакто се помни. "Първия си голям стенопис, по..

публикувано на 29.03.23 в 10:15

Станаха известни носителите на престижните сценични награди „Икар“

В Световния ден на театъра в Народния театър „Иван Вазов“ в София бяха връчени националните награди за сценични изкуства "Икар". Постановката "Орфей" на Народния театър дело на словенския режисьор Йерней Лоренци, взе три статуетки - за най-добър..

публикувано на 28.03.23 в 08:41
Режисьорът на филма „Червените обувки“ Карлос Айхелман Кайзер с голямата награда на фестивала

Обявиха наградите на "София филм фест"

Филмът "Червените обувки", продукция от Мексико-Италия е носителят на голямата награда на 27-ото издание на "София филм фест". Лентата взима приза "София – град на киното" за най-добър филм в международния конкурс, съобщават от "Арт фест". Режисьор на..

публикувано на 27.03.23 в 09:18