Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Българският културен център в Одеса не затваря врати и в условията на война

„Войната е много тежка, страшна. Не може дори и през ум да ти мине, че такова нещо може да се случи, но тя стана. Русия би трябвало много пъти да помисли, преди да я започне. Осъжда я всеки – и българин, и молдовец, и грък, и евреин, и руснак, и украинец. Това са загуби – човешки и икономически“, - споделя пред Радио България Дмитрий Терзи, председател на Всеукраинския център на българската култура в Одеса. Руските удари по критичната инфраструктура на Украйна водят до прекъсвания на електроснабдяването, водоснабдяването и топлоподаването в черноморския град. Въпреки суровите условия животът на културния център продължава, тъй като сънародниците ни тук се нуждаят от място, където да се събират, да разговарят, да се подкрепят.

Българите в Одеса, по думите на Терзи, са около 50-60 хиляди и на практика това е четвъртата по численост общност в многонационалния град. Българските културни центрове тук са няколко, но Всеукраинският център на българската култура е „най-най“, както казва неговият председател. Средището се издържа, благодарение на подкрепата на местните българи-патриоти, а не на българската държава, която се ориентира главно към подпомагането на неделните училища зад граница:

„Центърът няма финансова помощ нито от България, нито от Киев. Това е обществена организация, която се крепи направо от членовете на Асоциацията на българите в Украйна с президент Антон Киссе – българи, които внасят определена малка парична вноска, която дава възможност да поддържаме тази атмосфера, културната дейност на българите“, - подчертава Терзи.

Въпреки военната ситуация тук постоянно се организират изложби и концерти. Тази година центърът ще наруши традицията с честването на Рождеството по стар стил, на 7 януари, и ще го отбележи, както в България, на 25 декември. За празника ще бъдат поканени и свещеници, които да разяснят на хората защо и как са се появили разликите в датите на отбелязването на празника. Ще бъдат организирани изложба с тематични детски рисунки и концерт класическа музика с български елементи.

Иначе, за традициите за отбелязването на коледните празници и за това, какво се слага на масата в Одеса Дмитрий Терзи откровено признава:

„Ние нямаме тази традиция, каквато е в България. Селото пази езика, нека да е диалектен, обичаите и традициите. Градът е малко по-друга работа. Защото в него става асимилация. Последните, да кажем, 100 години нямаме такова българско влияние тук, за да стабилизираме тези неща, да ги укрепим в душата и сърцата“. 

Именно затова е важна дейността на центъра - за да укрепва и популяризира сред местните българи владеенето на българския език, познаването на българската история и култура, спазването на българските традиции и обичаи.

Сега Дмитрий Терзи е замислил да организира местните български младежи, които да започнат да събират снимки на загинали българи по време на войната, която се води в Украйна - от деца до възрастни хора, в това число хора, загинали на фронта. А след това да бъде представена голяма изложба – в Украйна и в България, защото, както посочва той:

„България трябва да знае, че нашият народ участва активно в тази битка. И с пари, и с кръв, и със страдания, и с мъки. Много искаме да свърши това, колкото може по-бързо“, - казва в края на разговора Дмитрий Терзи, председател на Всеукраинския център на българската култура в Одеса.

Казват, че, ако истински се помолим, по Коледа стават чудеса. Всички здравомислещи хора се молим и надяваме за повече разум и намиране на изход от тази катастрофа с толкова човешки жертви.

Снимки: Facebook/Всеукраинский центр болгарской культуры

По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:

Още от категорията

Стефан Манов

Стефан Манов: Район "Чужбина" би мотивирал хората да гласуват

Между 170 000 и 215 000 българи в чужбина се очаква да гласуват на предсрочните парламентарни избори на 2 април . Това каза пред БНТ Стефан Манов от Обществения съвет на ЦИК. Според него не се очакват и затруднения при организирането на..

публикувано на 21.03.23 в 16:29
Татяна Станева

В защита на Украйна се сражава батальон от украински българи

Батальон базиран в Болград и съставен предимно от украински българи се сражава за Украйна срещу Русия, каза пред БНР украинската българка Татяна Станева - сценарист, режисьор и продуцент на филма "Място на силата". Лентата проследява съдбата и живота..

публикувано на 20.03.23 в 13:08
Хоро да е, в Лондон да е

"Хоро да е, в Лондон да е" събра в Лондон българи от цял свят

Инициативата "Хоро да е, в Лондон да е" събра в британската столица български фолклорни групи от различни краища на света. Стотици българи изпълниха лондонския театър "Милфийлд", за да се насладят на националното фолклорно богатство, на красивите..

публикувано на 19.03.23 в 11:38