Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Коледата е възможна и за хората в старческите домове, благодарение на инициатива от Чикаго

4
Снимка: архив на Кристина Дерелиева

Преди три години стартира благотворителната инициатива „Коледа за баба“, която набира все по-голям отзвук и вдъхновява стотици български деца, желаещи да дарят малко радост и топлина на възрастните хора в хосписите. Под наслов "Нека да завъртим заедно отново колелото на доброто!", организаторите събират коледни картички, изработени от деца и ги препращат към домовете за възрастни хора из цялата страна. "Нека дечицата вложат сърце и желание - това стига, за да стоплят самотните души на хората в хосписите. Сигурни сме, че малките очакват с нетърпение “Коледа за баба”, за да разгърнат творческите си натури и да дарят сила и надежда за добро“ – призовават организаторите. И тази година произведенията се събират в магазините най-голямата търговска мрежа за алтернативен начин на живот в България, в 9 български града, с краен срок до 21 декември 2022.

Инициатор на кампанията е една българка, която от 13 години живее в Чикаго. Кристина Дерелиева признава, че идеята се родила по време на пандемията. "Възрастните хора в хосписите дори не можеха да бъдат посетени от близките, затова реших да им предоставим малко радост и празнично настроение, като ангажираме и децата, които също бяха в изолация по това време“. Така, чрез социалната мрежа и с помощта на приятели, доброволци, деца, учители и родители, инициативата прераства в кауза и достига самотни баби и дядовци в цяла България:

"Миналата година изпратихме към 3000 картички и в същото време събрахме пари от мои приятели в една Фейсбук група тук в САЩ. Успяхме да поръчаме коледни вечери с големи отстъпки за възрастни хора, благодарение на няколко ресторанта, които се включиха в инициативата. И така осигурихме 800 вечери за хората от домовете“ – разказва Кристина. И призовава български ресторанти и тази година да се присъединят към каузата. Те могат, примерно, да изберат малък дом, с по 20-30 човека, и да им поръчат коледна вечеря – обяснява тя.

Кристина Дерелиева и дъщеричката й Виктория, която активно участва в кампанията

До момента към на кампанията са се присъединили няколко ресторанта от София и Варна, както и работниците от един бургаски завод, които усилено събират средства за коледната вечеря на възрастни хора, настанени в местен хоспис.

"Има огромен интерес! А децата и учителите, те са ни най-активните – не скрива емоцията си си Кристина. – Получихме доста картички, вече са към 1000 и непрекъснато пристигат. Аз съм с 8 часа разлика, тук в Чикаго, но преди малко, като се събудих, първата ми работа беше да отворя месинджъра на нашата фейсбук група „Коледа за баба“ и там пак са ми пратили снимки на деца как създават картички за старите хора. Но това не са само картички, не е само една коледна енергия и топлина, това е отношението, което ще получим и ние, когато остареем. Защото тези деца са бъдещето на България и ако ние си ги възпитаме да са добри и състрадателни, да мислят за възрастните хора и сънародниците ни в неравностойно положение, да създават за тях, те ще израснат отговорни и грижовни. Имаме цели класове и училища, които трета поредна година създават за бабите и дядовците. Вече се заражда нещо като традиция, а това може само да ни радва“ – казва  Кристина. И добавя: "Аз съм си българка, но избрах да живея тук, в Чикаго. Обичам страната си, защото имаме уникални хора! За една хубава кауза като тази, българите винаги са насреща. И като гледам децата ни, тази страна има бъдеще, само да работим с тях" – заключава Кристина Дерелиева.


Вижте още коледни инициативи на българите зад граница:

Снимки и видео: архив на Кристина Дерелиева

По публикацията работи: Марта Рос

Галерия

Още от категорията

Запазването на българската програма по радио SBS обедини диаспората ни в Австралия

След като в началото на месец март стана известно, че Австралийското обществено радио и телевизия (SBS) се готви да закрие програмата си на български език, сънародниците ни зад океана не спират да търсят начини това да не се случи.  До момента, в..

публикувано на 30.03.23 в 12:55
Facebook / Генерално консулство на България в Торонто

Български рози ще цъфтят в гр. Бърнаби, Канада

Български рози бяха засадени в гр. Бърнаби, Британска Колумбия, Канада. Към събитието, организирано от Генералното консулство на България в Торонто и Българо-канадското дружество в Британска Колумбия, се присъединиха много българи и канадски граждани...

публикувано на 30.03.23 в 07:10

В Северна Македония българите ще гласуват под натиска на стигматизацията

Около 120 000 македонци имат официално българско гражданство. Повечето от тях са в страни от ЕС. Около 30 000 са в Северна Македония, пише в сайта tribuna.mk журналистът Владимир Перев. Едва169 души обаче са заявили, че ще гласуват на 2 април в..

публикувано на 28.03.23 в 12:41