Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Законови промени и липса на институции отказват македонските българи да следват в България

Снимка: БГНЕС

Законодателни промени и липсата не редовно правителство нанесоха удар върху желаещите българи от Северна Македония да следват в български университети, пише БГНЕС.

За последното десетилетие от 2010 до 2019 г., до преди пандемията от Covid е отчитано нарастване на постъпилите на обучение от 500 през 2010 г. до 1000 през 2019 г. Следва спад и той се дължи не толкова на пандемията, колкото на законови промени и липсата на действащ орган, който да разреши създадените казуси. Консултативният съвет, който е трябвало да решава проблемите, не е работил от март 2022 г., поради липсата на редовно правителство, се казва в обобщението.

След 2019 г. българската държава променя изискванията за документите, с които се кандидатства, по постановления на Министерския съвет с номера 103 и 228. Това оказва отрицателно влияние върху бъдещите кандидат-студенти, като проблемът е, че повечето от желаещите не разполагат с такива документи.

Всички тези проблеми са решими, ако започне работа Консултативният съвет за българско гражданство, се казва в анализа.

Още от категорията

В Северна Македония българите ще гласуват под натиска на стигматизацията

Около 120 000 македонци имат официално българско гражданство. Повечето от тях са в страни от ЕС. Около 30 000 са в Северна Македония, пише в сайта tribuna.mk журналистът Владимир Перев. Едва169 души обаче са заявили, че ще гласуват на 2 април в..

публикувано на 28.03.23 в 12:41
Къщата на Димитър Талев в Прилеп

Въпрос на редовен бюджет е да се отделят пари за къщата на Димитър Талев

От над 17 000 неправителствени организации, които са регистрирани в Северна Македония, първите два културни клуба, с които Скопие се захвана, бяха български, коментира външният министър Николай Милков пред телевизия Bulgaria On Air. Съдбата на..

публикувано на 26.03.23 в 11:24
Служебният министър на външните работи Николай Милков.

Сърбия не изпълнява споразуменията за правата на българите

Спазването на правата на българите в Западните покрайнини е елемент от критериите, които наблюдаваме, при преговорите на Сърбия за членство в ЕС, каза външният министър Николай Милков пред Bulgaria On Air. Той подчерта, че между България и Сърбия са..

публикувано на 26.03.23 в 10:56