Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев ще запали първата свещ за Ханука

Снимка: БГНЕС - архив

Президентът Румен Радев и съпругата му Десислава ще участват в традиционния ритуал за запалване на свещите за празника на светлината – Ханука. В Централната софийска синагога в 18,00 часа държавният глава ще запали първата свещ от ритуалния свещник.

Празникът напомня на евреите за повторното освещаване на храма в Йерусалим през 3597 г. (168 г. пр.Хр.) по еврейския календар. На Ханука в продължение на осем дни вярващите запалват общо осем свещи – една от тях от уважавана от еврейската общност личност.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Въздухът над Пловдив вече не е замърсен

Показателите за качеството на въздуха в Пловдив и околните селища, които бяха обгазени от избухналия в четвъртък пожар на сметището край село Цалапица, вече са в норма, съобщи областният управител Христина Янчева. Въпреки това тя препоръча на жителите..

публикувано на 03.08.24 в 10:52

Жертвите на домашно насилие нарастват с 84,9% за една година

През 2023 г. повече хора са били подложени на домашно насилие спрямо предходната година, показва анализ, направен в проект на Националната програма за превенция и защита от домашното насилие за периода 2024-2026 г. Пострадали са общо 2211 души – от..

публикувано на 03.08.24 в 09:56

Наднорменото тегло е проблем, на който може да се намери решение

"Над 60 процента от българското общество има проблеми с килограмите. Затлъстяването е като лавина. Да си дебел е стигма. Обществото се прави, че приема тези хора, но дали това е така" - казва Десислава Христозова, която е автор на книга за проблемите..

публикувано на 03.08.24 в 09:35