Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев ще запали първата свещ за Ханука

Снимка: БГНЕС - архив

Президентът Румен Радев и съпругата му Десислава ще участват в традиционния ритуал за запалване на свещите за празника на светлината – Ханука. В Централната софийска синагога в 18,00 часа държавният глава ще запали първата свещ от ритуалния свещник.

Празникът напомня на евреите за повторното освещаване на храма в Йерусалим през 3597 г. (168 г. пр.Хр.) по еврейския календар. На Ханука в продължение на осем дни вярващите запалват общо осем свещи – една от тях от уважавана от еврейската общност личност.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Два шведски самолета отменят френските в гасенето на пожарите

В борбата с огнената стихия в Малешевската планина френските самолети ще бъдат отменени от два шведски самолета, съобщи БТА като цитира ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“. Обстановката на място остава тежка , а на терена са..

публикувано на 31.07.24 в 17:49

МВР с препоръки към транзитно преминаващите водачи на румънски, гръцки и турски език

От "Пътна полиция" при Главна дирекция "Национална полиция" са изготвени препоръки към транзитно преминаващите водачи на румънски, гръцки и турски език. Традиционно в тази част на годината транзитният трафик през страната ни се засилва, като..

публикувано на 31.07.24 в 14:00

Въвеждат се превантивни мерки срещу чума по дребните преживни животни

Министерството на земеделието и храните и Българската агенция по безопасност на храните въвеждат засилени мерки срещу навлизане в България на заболяването чума по дребни преживни животни. Превантивните действия са заради влошената епизоотична..

публикувано на 31.07.24 в 11:50