Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

 Войната в Украйна

Киев предлага да се свика световна конференция за мир в Украйна

Снимка: Въоръжени сили на Украйна

В нощта срещу понеделник Русия е изстреляла 35 дрона иранско производство от бреговете на Азовско море. Украинската отбрана е свалила 30 от тях, като 9 са неутрализирани над Киев. През цялата нощ руски ракети и оръдия са обстрелвали Днепропетровска област, предава УНИАН.

Канцеларията на украинския президент публикува видеообръщението на Володимир Зеленски, което трябваше да бъде излъчено преди финалния мач от Световното първенство в Катар. По-рано СNN съобщи, че Световната футболна федерация ФИФА е отказала на Зеленски да пусне неговия призив за мир. Във видеообръщението Зеленски предлага да се организира през зимата световна среща за прекратяване на конфликта в Украйна. "Стадионите и трибуните се опразват след мача. А след войната градовете остават празни. По тази причина войните трябва да се провалят, а шампион трябва да е мирът", се казва към края на обръщението.

Ако руският президент Владимир Путин иска да използва ядрени оръжия, той ще го направи независимо от действията на Украйна, заявява Зеленски. В интервю за френските телевизионни канали TF1 и LCI той с примери подчертава, че не може да се има вяра на изявленията на руският президент Владимир Путин, защото той никога не спазва своите обещания. 

Зеленски подчертава, че използването на каквито и да е оръжия зависи единствено от силата на обединението на Украйна с Европа, САЩ и целия свят. Според украинският лидер, когато руските власти видят тази сила, те няма да посмеят да използват ядрени оръжия..

Руският лидер Владимир Путин ще направи съобщение през новата седмица, според руските държавни медии. "Очакваме важни изявления", каза Павел Зарубин, водещ на предаването "Москва. Кремъл. Путин" в ефира на държавната телевизия. Това ще стане след посещението на 19 декември на Путин в Беларус и след годишното разширено заседание на колегията на министерството на отбраната, което ще бъде ръководено от Путин.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Краткотрайни валежи разхлаждат в жегите

В понеделник ще преобладава слънчево време. Следобед и до полунощ ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. По-значителни ще бъдат в крайните югоизточни райони...

публикувано на 25.08.24 в 18:30
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил призова вярващите да се молят за Украинската православна църква

Българският патриарх Даниил призова вярващите да се молят за укрепването на застрашената от закриване Украинска православна църква. Той оглави отслужената днес света литургия в храм “Св. Иван Рилски” в Перник. “ Нека усърдно се молим Господ да ги..

публикувано на 25.08.24 в 15:52

Две новородени рисчета привличат вниманието в столичния зоопарк

В столичната Зоологическа градина се радват на две малки рисчета, родени на 11 юни т.г., съобщиха от зоопарка. Майка им Куанта идва от Мюнхенския зоопарк, а баща им Моргул – от виенския Шьонбрун. Евроазиатските рисове са включени в Европейската..

публикувано на 25.08.24 в 14:14