Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2022-ра приключва с богата колекция от археологически находки

7
Археологически находки в Ахтопол
Снимка: НИМ

Въпреки краткото време за проучвания и недостатъчно финансиране, приключилият Археологически сезон 2022 се оказа изключително успешен. По информация на Националния исторически музей, направените открития, обхващащи почти всички археологически периоди от праисторията до Средновековието, дават изключително ценна информация за бита на хората по българските земи.

Благодарение на проведените теренни археологически изследвания, с финансовата подкрепа на Националния исторически музей, Министерство на културата, средства от програма "Култура" на Столична община и местните общини, както и на частни спомосъществователи, в общо шестнадесет обекта са открити над 500 находки. Средновековният манастир “Св. Йоан Продром” в Ахтопол

От Родопите, през Сакар до Черноморското крайбрежие, включително Витоша, Плана планина и Тракийската низина, проучваните обекти включват селищни и надгробни могили, антични и средновековни крепости и селища. Сред най-интересните са местността "Скритата могила" близо до село Порой, средновековният манастир на Ахтопол, крепостите Лютица, Букелон, Калята и Кокалянски Урвич.

Край поморийското село Порой например, бяха открити множество, различни по форма и големина, керамични съдове, кремъчни, каменни и костени оръдия на труда, части от накити, фигурки. Сред богатата колекция от находки в селищната могила изпъква интересен наниз мъниста, изработени от кост, датиран в каменно-медната епоха.

Находка открита при разкопки в Античната крепост „Равадиново“

И тази година редовните археологически разкопки на Античната крепост "Равадиново" отново се оказаха благодатни за изследователите, които в периода 2017-2022 откриха доказателства за добре укрепен обект, съществувал на територията на гръцката колония Аполония Понтика. Сред тях са амфорите от Тасос, Тасоския кръг, Хиос, Менде, Милет (датирани между първата половина на V в. пр. Хр. и III в. пр. Хр.).

Други находки от разкопки в Античната крепост „Равадиново“

Подводната археологическа работа в акваторията на Бургас и региона също се нарежда сред най-интересните проучвания през годината.

Що се отнася до северното Черноморие, и през това лято проучванията на средновековна столица на Добруджанското деспотство – великолепната Калиакра, доказаха, че тя е незаменима част от богатото културно наследство на страната ни.

Друг интересен акцент на археологическата 2022 година са и откритията в Източните Родопи, в Ивайловградско, направени по време на редовните проучвания на Късноантична и средновековна крепост в местност "Балък дере". В богатата колекция от находки са бронзов съд за религиозни обреди (патера), глинена лампа с кръгъл резервоар и бронзова монета на император Проб (276-282г.), както и три монети от V в., които потвърждават хипотезата, че крепостта е започнала да действа именно в началото на V в.

Находки открити в гърменското село Дъбница

Всички тези открития могат да бъдат разгледани до края на март 2023 г. в експозицията "Древни находки. Нови открития. Археологически сезон 2022" в Националния исторически музей.

Съставил: Дарина Григорова

Снимки: Национален исторически музей

По публикацията работи: Ергюл Байрактарова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Харман кая

Древните структури Харман кая и Асара в Източните Родопи "проговарят" с помощта на лидар

За първи път два от най-загадъчните археологически обекти в Източните Родопи бяха подробно проучени от въздуха. Български археолози заснеха скалния комплекс Харман кая до село Биволяне и старинната крепост Асара край Татул с т.нар. лидар...

публикувано на 25.04.24 в 11:45

Д-р Стайко Стайков поставя основите на климатологията в България

След Освобождението през 1878 г. страната ни започва да се развива с темпо, което да уплътни пропуснатото през петвековното отсъствие от историческата карта на света. Млади българи завършват престижни европейски университети и донасят наученото в..

публикувано на 24.04.24 в 06:55

На 22 април започва еврейския празник Песах

След залез слънце (17 ч.) на 22 април започва Песах - един от трите най-големи празници за евреите. Като дата празникът е променлив и настъпва след 14-ия ден от пролетния месец нисан, започващ след пролетното равноденствие при появата на първия сърп..

публикувано на 22.04.24 в 10:56