Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политически хаос и буксуваща реформа – защо учениците ни са в дъното на европейските класации

Снимка: pixabay

Българските ученици сериозно изостават от европейските им връстници, алармира поредното външно проучване. Близо 50% от младите хора у нас на възраст 16-19 години не притежават основни умения, за да се справят в дигитална среда, сочи последният доклад на ЕК за образованието и обучението в страните членки. Това е един от най-ниските показатели в ЕС (средно 69%). Затова пък българските ученици имат най-малък брой часове през годината и най-дългите ваканции в ЕС.

И още – децата, които напускат преждевременно системата на образованието, продължават да са повече от средните стойности за ЕС. Да не говорим, че едва една трета от българите на възраст между 25 и 34 години имат висше образование – по този показател отново изоставаме под средните стойности за Съюза от 41%.

Този доклад не ни изненадва, защото няколко поредни години виждаме същите изводи" – казва Златка Димитрова, експерт по образователни политики в Сдружение "Образование България 2030" и допълва, че тревожните данни се потвърждават от PISA. Според програмата за международно оценяване, почти половината български ученици не притежават най-базисните умения за четене с разбиране, за математика и природни науки. "Това означава, че почти два пъти повече деца у нас изостават по тези показатели спрямо средните стойности за ЕС", казва Димитрова.

Като сериозен проблем тя откроява ранното отпадане от училище, но също и недоброто обхващане на деца в предучилищна възраст и най-вече – липсата на качествено преподаване и на качествено учене:

"Независимо дали децата ни стоят по-малко в училище или не, те не получават качеството на образование, което получават децата в някои европейски държави и това е видимо от резултатите, – казва Димитрова. – Ние винаги сме се застъпвали образователните ни политики да бъдат с фокус върху обучението на самите учители, на тяхната квалификация и то най-вече по време на подготовката им в университета. В момента тя остава доста консервативна и теоретична. Препоръчваме обучението им да бъде ориентирано към повече практики, особено в селските райони и в училищата с деца от нисък социален и икономически статус."

Пандемията и масовото преминаване към онлайн обучение са се отразили зле върху мотивацията и резултатите на близо 50% от българските ученици, сочи проучване на Института за изследване на образованието. Но въпреки обществения дебат, докладите и предупрежденията от чужбина, през последните години българската образователна система е в тежко състояние. Изборната въртележка, постоянната смяна на правителства и липсата на желание да се поеме отговорност за реформата в сектора си казват думата:


"Точно този политически хаос води, според мен, до застой в реформата, която беше започната с въвеждането на новия закон за предучилищно и училищно образование. Тази реформа започна с ентусиазъм и с приемането на мерки, които трябваше да бъдат надградени през тези години. Но покрай политическата несигурност, наблюдаваме как някои кабинети нямат визията и не споделят същите цели на реформата, налице е едно лутане във мерките и техния фокус, което води до застой. Не искам да обяснявам дали това има ефект върху резултатите на учениците ни, но е факт, че има сериозно забавяне по отношение на реформата" – казва в заключение Златка Димитрова.

Вижте още:

Снимки: Pixabay, БГНЕС, архив

По публикацията работи: Анна Фуцкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Спомен за оперния бас Борис Христов като емблема на България от края на XX в.

Фотоизложба, посветена на личността на големия български оперен бас Борис Христов може да бъде разгледана до 28 август в София. Експозицията се организира от отдел "Култура, археология и културно наследство" на община Пловдив и е по повод 110 години..

публикувано на 25.08.24 в 10:05
Атанас Зафиров

БСП ще се яви на изборите в обединение с 20 партии

Двайсет леви формации ще подпишат до края на следващата седмица коалиционно споразумение за общо явяване на следващите парламентарни избори, съобщи изпълняващият функциите председател на БСП Атанас Зафиров. Той поясни, че партията му е в напреднал..

публикувано на 25.08.24 в 09:43

Българският парламент грейна в синьо и жълто по случай Деня на независимостта на Украйна

По случай Деня на независимостта на Украйна историческата сграда на българския парламент беше осветена с цветовете на украинското знаме. “ Отбелязването на Деня на независимостта на Украйна е израз на солидарността на България със стремежа на..

публикувано на 25.08.24 в 09:02