Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Българският министър на отбраната е в Украйна

Снимка от официалния Туитър профил на украинския министър на отбраната.

Министърът на отбраната Димитър Стоянов е на посещение в Украйна, обяви с туит украинският му колега Олекси Резников. "Чест е за мен да посрещна Димитър Стоянов. Благодарен съм на България за предоставянето на съдействие за сигурността на Украйна. Очаквам и развитие на взаимното сътрудничество", е написал Резников. Качена е и снимка на двамата министри. Българското Министерство на отбраната не е обявило визитата.

Украинските сили вече са обучени и използват български противотанкови оръжия, съобщава сайта на неправителствения Украински военен център, без да уточнява по каква линия оръжията и мунициите са стигнали до Украйна. 

За БНР от Министерството на отбраната казаха, че изпращането на военна помощ ще стане само след като взетото от парламента решение бъде обнародвано в "Държавен вестник". БСП призоваха президентът Румен Радев да наложи вето, над решението на парламента и заявиха, че ако това не стане ще се обърнат към Конституционния съд.

Прякото участие на Беларус във фронтовите действия срещу Украйна е малко вероятно, твърди Институтът за изследване на войната – ISW. Според базирания в САЩ институт, съдейки по реториката на белоруския лидер Александър Лукашенко след срещата с руския президент Владимир Путин, домакинът е отказал на госта белоруската армия да се включи във войната. Лукашенко акцентира на нуждата да се противопостави на "заплахите" от Запада и НАТО, което е формула, че войските му ще останат по границите с Полша и Прибалтика.

Русия няма "никакъв интерес" да погълне Беларус, заяви Путин по време на визитата в Минск. "В това просто няма смисъл, подобни слухове идват от недоброжелатели", цитира думите му AFP. Договорихме "общи мерки за сигурността на двете страни", продължаване на съвместното обучение и "взаимни доставки на оръжие", подчерта Путин.  

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс определи твърдението на Путин, че Русия не иска "да поглъща" никоя страна, като "връх на иронията", предвид опитите му да превземе Украйна, предаде БТА.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жегата продължава, но краткотрайни валежи ще освежат Западна България

В сряда, 26 юни, ще бъде предимно слънчево. Следобед над западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и условия за градушки. В планинските райони..

публикувано на 25.06.24 в 19:40

България днес - 25 юни 2024 г.

С полъх на море и бленувана почивка в ритъма на весела мелодия и закачлив текст. Така метафорично може да определим „България днес“ на 25 юни. Между усещането за изтичащ пясък между пръстите със сериозен глас ще поговорим и за връзката между..

публикувано на 25.06.24 в 19:00

Пожарите в страната са близо 200 на денонощие

От началото на месеца произшествията с пожари са почти по 200 на денонощие. По думите на главен комисар Александър Джартов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", тенденцията на увеличаване на инцидентите..

публикувано на 25.06.24 в 16:22