Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Филмът "Лука" в копродукция с България ще участва на кинофеста в Ротердам

Снимка: siff.bg

През януари 2023 филмът с българско участие "Лука" ще се състезава в конкурса "Big Screen“ на кинофестивала в Ротердам. Режисьор на копродукцията между Белгия, Италия, Нидерландия, България и Армения е Джесика Удуърт ("Белгийският крал“, "Босият император“). Във филма играе легендарната Джералдин Чаплин, а главната роля е поверена на младия Йонас Смълдърс. В актьорския екип са още Ян Беевут, Самвел Тадевосян, Джанго Шривънс, а в една от ключовите роли е и българският актьор Валентин Ганев.

"Филмът пренася действието на историята в бъдещето, в обрулена от ветровете пустош, резултат от небрежността ни към климатичните промени… Героите съществуват в плен на илюзии и времето доказва тяхната абсурдност. Гладът на Лука за война и кръв постепенно се уталожва – той е омагьосан от форт Кайрос и приятелството с двама от събратята му по оръжие“, коментира режисьорката Джесика Удуърт.

България участва активно в създаването на филма. Копродуцент от българска страна е "Арт фест“, а финансирането е осигурено от Националния филмов център. Проектът е подкрепен от програма "Творческа Европа“ Медиа на ЕС и Евроимаж. 

"Лука“ ще бъде представен и в рамките на „София филм фест“ през 2023 г.

Съставила: Венета Николова

Още от категорията

Слънчевият свят на художника Вили Николов

Колоритните картини на Вили Николов носят в себе си слънцето на Испания, усмивки от детството и много истории, които всеки да открие и доразкаже по своя си начин. Днешният гост на Радио България рисува откакто се помни. "Първия си голям стенопис, по..

публикувано на 29.03.23 в 10:15

Станаха известни носителите на престижните сценични награди „Икар“

В Световния ден на театъра в Народния театър „Иван Вазов“ в София бяха връчени националните награди за сценични изкуства "Икар". Постановката "Орфей" на Народния театър дело на словенския режисьор Йерней Лоренци, взе три статуетки - за най-добър..

публикувано на 28.03.23 в 08:41
Режисьорът на филма „Червените обувки“ Карлос Айхелман Кайзер с голямата награда на фестивала

Обявиха наградите на "София филм фест"

Филмът "Червените обувки", продукция от Мексико-Италия е носителят на голямата награда на 27-ото издание на "София филм фест". Лентата взима приза "София – град на киното" за най-добър филм в международния конкурс, съобщават от "Арт фест". Режисьор на..

публикувано на 27.03.23 в 09:18