Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Курортният комплекс „Мальовица“ с нова туристическа атракция

Снимка: Български Туристически Съюз

Курортът „Мальовица“ в Рила посреща зимните си гости с обновен Учебен център и Музей на алпинизма, който е подреден в три тематични раздела, научаваме от онлайн изданието bgtourism.

В първия раздел е дадено предимство на историята и живота в Централния алпийски лагер, най-вече в първите му години, тъй като 2022-ра е юбилейна за местното планинско училище. Специален раздел в музея е посветен на „алпиниста на столетието“ Христо Проданов, който от 10 април 1985 г. до 1 януари 1992 г. е бил патрон на школата. Посетителите могат също така да се запознаят с някои от най-важните постижения на българския алпинизъм, предимно от ранния му период (до покоряването на Еверест през 1984 г. от Христо Проданов).

„Мальовица е историческо място, чието минало заслужава да стане достояние на идните поколения. Намираме се на едно основополагащо място, чиято история е обвързана с българския алпинизъм“- каза управителят на комплекса Янко Аврамов на състоялото се преди дни официално откриване на музея и обновения учебен център.

Вижте още:

Съставила: Венета Николова

Още от категорията

Летище Варна с 57% ръст на пътниците от началото на годината

От началото на 2023 се наблюдава значителен ръст на пътниците на летище Варна. Изглежда морската ни столица е на път да навакса сериозния отлив на пътуващи през последните две години, свързан с ковид пандемията. Заговори се и за рестарт на..

публикувано на 21.03.23 в 13:39

Видин посрещна първия кораб с чужди туристи за 2023 г.

Първият за туристическия сезон круизен кораб по Дунав акостира на 20 март във видинското пристанище. На борда на луксозния "Viking Lif" пътуват близо 150 американски  и японски туристи, които посетиха първо уникалните Белоградчишки скали и крепостта..

публикувано на 20.03.23 в 12:38

България е представена на туристическото изложение Ferien във Виена

Министерството на туризма участва в международното туристическо изложение Ferien в Австрия, което след тригодишно прекъсване се провежда в периода 16 – 19 март 2023 година във Виена. На българския щанд, организиран от министерството, се представят 6..

публикувано на 17.03.23 в 16:27