Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евгений Дайнов: Идва време за ярки политически фигури

Скептицизъм за съставяне на правителство и с мандата на "Продължаваме промяната", четем в анализите на политолози

Снимка: БГНЕС

Днес (четвъртък, 22.12.) изтича срокът, в който парламентарните политически сили би трябвало да изпратят своите приоритети, около които може да се търси принципно съгласие за съставяне на правителство, ако решат да се съобразят с поканата, която отправи Николай Денков, кандидатът за министър председател, излъчен от втората по численост партия в НС – "Продължаваме промяната" (ПП). След Нова година партията ще получи втория мандат за съставяне на правителство в рамките на 48-ия парламент, но оповести предварително името на кандидата си за премиер. Именно той разясни, че на базата на предложенията на останалите партии ще бъде създаден реалистичен план за управление, който ще бъде обсъден на първа среща още на 23 декември. На 3 януари предстоят нови разговори с откликналите партии, в резултат на които ще бъде съставена окончателна програмна декларация, която ще бъде внесена за гласуване в пленарна зала. В случай, че тя не събере достатъчно стабилна подкрепа, ПП ще върне мандата неизпълнен, категоричен бе Денков.

Николай Денков
Желанието на втората политическа сила за прозрачност в разговорите за съставянето на работещ кабинет се споделя и от някои наблюдатели на процесите. Най-доброто решение би било правителство с къс хоризонт и с ясни цели, които предварително да са публично обяснени – коментира пред БНР журналистът Емилия Милчева.

"Въпросът е, какво ще бъде договорено да свърши този кабинет. Всички партии да заявят цели – приемане в еврозоната и в Шенген, приемане на законодателство, свързано с Плана за възстановяване. А като говорим за това законодателство, неизбежно стигаме до технологията, по която ще се наложи демократична отчетност на главния прокурор. Вероятно това е, и ще бъде, разделителната линия между политическите сили, които опитват да съставят правителство както с първия, така и с втория мандат."

Политологът Евгений Дайнов смята, че проектокабинетът "Денков" би могъл да послужи като удачен политически ход за Продължаваме промяната, независимо от това дали ще получи необходимата подкрепа или не.

"В това правителство, което все още не ни е предложено като състав, ми се иска да видя ярки политически фигури с добра репутация, като управлявалите в последното редовно правителство, защото от такива ситуации, в които има баланс между старото и новото, доброто и злото, идва времето на ярките политически лидери. Така че ако се намерят такива, които да дадат решителна програма за управление, няма да има голямо значение, дали ще съставят правителството или не. Причината е, че вече ще са дали заявката, че искат да поведат страната в дадена посока", прогнозира Дайнов пред Радио България.

Присъствието на Николай Денков в разговорите за възможен кабинет с втория мандат е добър знак, тъй като той ще има възможност да успокои напрежението между отделните партии, за да се опитат да проведат нормален диалог – посочи и журналистът Мира Баджева. Тя обаче е сред скептично настроените за евентуален успех на втория или третия мандат.

Малкият шанс да събере необходимия брой гласове в Пленарна зала, кара и политолога Лидия Даскалова да твърди, че кабинет с втория мандат няма да бъде съставен:

"Още преди изборите на 2 октомври тази година, аз бях песимистично настроена за това как ще се развие сценарият в това Народно събрание – припомни тя в интервю за Радио България. – Според мен някакво раздвижване на политическия терен ще се случи или след следващите парламентарни избори, или след местния вот догодина. Местните избори са особено важен залог за партиите, тъй като резултатите от тях биха могли да повлияят и на едни национални избори. Затова на дневен ред беше и Изборният кодекс, тъй като след местните избори е възможно да се случи пренареждане, разпределението на мандатите в парламента може да е съвсем различно и решаващо за това дали можем да имаме стабилен, работещ кабинет, или не. Така че при по-добрия сценарий, можем да имаме кабинет след следващите парламентарни избори, а при по-лошия - ще се наложи да почакаме още малко."

Снимки: БГНЕС

По публикацията работи: Анна Фуцкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54
Димитър Главчев

Служебният премиер поема и поста служебен външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев предложи на президента Румен Радев промяна в състава на служебния кабинет, съобщиха от правителствената пресслужба. След разговор със служебния министър-председател и постъпили предложения от негова страна на..

публикувано на 22.04.24 в 12:30