Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шведска компания ще доставя ядрено гориво на АЕЦ “Козлодуй”

Снимка: БГНЕС

АЕЦ “Козлодуй” и “Уестингхаус Електрик Швеция” подписаха договор за доставката на свежо ядрено гориво за V блок на атомната ни централа. Според енергийния министър Росен Христов споразумението е значителна крачка към диверсификацията на доставката на ядрено гориво както в изпълнение на европейската стратегия, така и на решението на Народното събрание за ускоряване на процеса по осигуряването на алтернативен доставчик. 

Подобен договор предстои да бъде подписан и с френската компания “Фраматом” за доставка на гориво за VI блок на АЕЦ “Козлодуй”. 
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Откриваме секции в 60 държави за изборите "2 в 1"

За изборите за български и Европейски парламент, които ще се проведат на 9 юни, към този етап се планира да бъдат отворени секции в 60 държави, предаде репортерката на БНР Мира Стефанова. Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви местата за..

публикувано на 22.04.24 в 15:08

"Ужасът на войната срещу Украйна в снимки и детски рисунки" в Нов български университет

До 30 април във фоайето на софийския Нов български университет може да се разгледа изложбата "Солидарни с Украйна! Ужасът на войната срещу Украйна в снимки и детски рисунки". Експозицията включва 16 пана със снимки и детски рисунки...

публикувано на 22.04.24 в 14:23
Божана Славкова

Българска поетеса спечели конкурса "Mili Dueli"

Божана Славкова спечели най-големия международен поетичен конкурс "Mili Dueli", като тя е първият български автор, спечелил голямата награда. В 9-тото издание на конкурса участваха 711 автори от 104 страни, като трима българи достигнаха финалните..

публикувано на 22.04.24 в 11:04