Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шведска компания ще доставя ядрено гориво на АЕЦ “Козлодуй”

Снимка: БГНЕС

АЕЦ “Козлодуй” и “Уестингхаус Електрик Швеция” подписаха договор за доставката на свежо ядрено гориво за V блок на атомната ни централа. Според енергийния министър Росен Христов споразумението е значителна крачка към диверсификацията на доставката на ядрено гориво както в изпълнение на европейската стратегия, така и на решението на Народното събрание за ускоряване на процеса по осигуряването на алтернативен доставчик. 

Подобен договор предстои да бъде подписан и с френската компания “Фраматом” за доставка на гориво за VI блок на АЕЦ “Козлодуй”. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Температурите леко се повишават

През нощта в по-голямата част от страната ще преобладава ясно време. В Дунавската равнина ще духа слаб вятър от запад-северозапад, по Черноморието – умерен предимно от северозапад, а в останалите райони ще бъде почти тихо. В събота  ще бъде..

публикувано на 26.07.24 в 19:05

България днес - 26 юли 2024 г.

В предаването ни „България днес“ отдаваме значимото на световния празник на духа и спорта, който се открива официално в Париж тази вечер. Спираме се на българското участие на летни олимпийски игри в исторически контекст, разговаряме и с една от..

публикувано на 26.07.24 в 19:00

България ще се опита да влезе в еврозоната на 1 юли 2025 г.

114 депутати от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната – Демократична България", ДПС и 10 независими подкрепиха на първо четене законопроекта на правителството за въвеждане на еврото в България. Нормата утвърждава, че през първия месец ще се ползват и двете..

публикувано на 26.07.24 в 18:11