Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ха, кажете сега дружина: Да бъде!"

Коледарски буенек, специален подарък от БНР

Снимка: bojentsi.com/bg

„Славете, момци коледари,
че заварихме тия добри хора,
на ядене, пиене и добро веселие.
Че ни посрещнаха като брат брата,
че ни дариха добра дара,
добра дара, вит-превит кравай,
на кравая златна ябълка.

Ха, кажете сега дружина: "Да бъде!"
Седнала е Божа майка на могила,
да си дари злато и сребро.
На кому дала с лъжица,
на другиму с паница,
а на тия хора с цялата кола!
Ха, кажете сега дружина: "Да бъде!"…“

Коледарските наричания в днешния празничен ден имат "магическата" сила да орисват със здраве, изобилие и добро. А заедно с коледните благословии към стопаните на домовете, в които се спират, момчетата огласят селищата и с коледарски песни.

И ние, като коледарите, влизаме в домовете ви с "Коледарски буенек" и "Бавна мелодия" – едни от най-новите записи на Оркестъра за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов – специален коледен подарък за слушателите ни от изпълнителите и продуцентския екип на нашата медия.

Солист е известният гайдар Недко Царев – блестящ инструменталист, участник в редица проекти, дългогодишен преподавател в Националното училище по изкуствата "Добри Христов" – гр. Варна. Недко Царев е автор на двете пиеси, написани в стила на традиционната музика. Аранжиментът е на Ангел Добрев.

Буенекът е буйно, несключено (не в кръг) хоро, което се играе по време на пости. Главни действащи лица в коледарския буенек са момците. Те се хващат на верига и изпълняват танца със ситни стъпки, набиване и лъкатушене.


Снимки: bojentsi.com

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25
Керана и космонавтите

"Толкоз мога"

За пета поредна година Sofia Summer Fest – летният фестивал на София – ще предложи незабравими изживявания в разгара на лятото. В Южния парк, в най-горещите 30 дни от сезона, жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на театър,..

публикувано на 17.07.24 в 10:15