Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в България и по света честват Рождество

Децата от "Патиланско царство"
Снимка: Svetlana Lipsey/Facebook

"Нека днешният свят празник донесе здраве, надежда и топлина във всяко българско семейство. Нека вярата в доброто ни дава сили да продължим да се борим заедно за справедливите каузи на нашия народ, за мирно и щастливо бъдеще за децата на България!". Такова Рождественско послание към българите отправи от Фейсбук страницата си президентът Румен Радев.

Тази сутрин тържествена Рождественска служба се проведе в Патриаршеския храм "Свети Александър Невски” в София. Тя беше оглавена от българския патриарх Неофит.

Българите по света също отбелязват празника по нашенски. Сред тях са децата от шест американски щата, които взеха участие в проекта на Асоциацията на българските училища в Америка /АБСА/ "Да запалим коледния дух заедно". Това са учениците от българските неделни училища "Патиланско царство" - Мъртъл Бийч, Южна Каролина, "Деца като слънца" - Кънектикът, "Елин Пелин" - клон Остин, Тексас, "Константин - Кирил Философ" - Атланта, Джорджия, "Роден край" - Ню Джърси, Българското училище в Сиатъл, Вашингтон.

В навечерието на Коледа учениците от неделно училище „Паисий Хилендарски“ в Атина представиха празничен спектакъл в салона на New Star Art Cinema.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мотористи от Велики Преслав занесоха писмо до побратимения Челе ди Булгария

50 мотициклетисти от Велики Преслав занесоха специално послание от кмета на града Янко Йорданов до колегата му в Челе ди Булгерия в италианската област Кампания. Мотористите са изминали над 1400 км между двата града, за да предадат лично писмото. За това..

публикувано на 11.07.24 в 08:39

Фестивал на българската художествена литература събира сънародниците ни в Хамбург

Клубът на българските жени и семейства в Хамбург се готви активно за провеждането на Втори фестивал на българската литература. Събитието е планирано за 13 юли, а Фестивалът тази година се организира с подкрепата на Изпълнителната агенция за българите..

публикувано на 11.07.24 в 07:30
Снимка: Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Благоевград

В Благоевград провеждат семинар за български ученици и учители от Украйна

Югозападният университет "Неофит Рилски“ е домакин и организатор на петдневен образователно-опознавателен семинар за ученици и учители от Болградския регион в Украйна, населен предимно с етнически българи, съобщиха от висшето училище. Събитието се..

публикувано на 10.07.24 в 12:57