Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вторият ден на Рождеството е Събор на Пресвета Богородица и Ден на бащата

Снимка: dveri.bg

На втория ден на Рождество Христово църквата чества Събор на Пресвета Богородица.

Почита се и св. Йосиф Обручник, който е поел грижата за младенеца и Божията майка. Затова празникът се приема и за Ден на бащата.

Йосиф и Мария спасяват новородения Исус от разгневения цар Ирод. Владетелят се боял, че Божият син ще го свали от трона. За да е сигурен, че ще погуби детето, царят заповядал да бъдат избити всички новородени момчета във Витлеем. Жестокостта принудила Йосиф и Дева Мария заедно с младенеца да избягат в Египет. Затова освен, че прославя ролята на родителите за опазването на децата, празникът е послание – да сме състрадателни към бежанците, защото и семейството на Божия син бягайки е намерило спасение.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Родопите звукът на гайдата е магия, за която разказва местен музей

Скулптурна композиция в родопското село Широка лъка прославя местните гайдари и певци, прочути във всички краища на родината, а и извън нея. Наречена е "Гайдарят", а наскоро в селото беше представен роман със същото заглавие. Отстоящото на няколко..

публикувано на 10.03.24 в 07:30

На Месни заговезни започва преходът към дългите Великденски пости

Винаги в неделя, осем седмици преди Великден, православните християни отбелязват Месни заговезни. По време на богослужението, Църквата припомня чрез текстовете в Светото писание картината на Страшния съд. Там са засегнати темите за греховността и..

публикувано на 10.03.24 в 05:10

Задушница е, почитаме паметта на починалите ни сродници

В съботния ден срещу Неделя Месопустна (Месни заговезни) православните българи извършват помен в памет на мъртвите. Това е една от трите Задушници, които православните християни отбелязват всяка година, преди началото на Рождественските, Великите и..

публикувано на 09.03.24 в 05:05