Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почитаме паметта на българските военни загинали в Ирак

Снимка: Мариян Колев

На 27 декември се навършват 19 години от атаката с камион-бомба срещу българската военна база „Индия“ в иракския град Кербала. През 2003 г. България участва в Ирак с военен контингент за стабилизиране и възстановяване на страната след свалянето на диктатора Садам Хюсеин. 4 дни преди смяната на контингентите базата е атакувана с камион-цистерна, който пробива загражденията и се взривява. Загиват петима военни. Над 20 са ранени.

Роднини на загиналите дълго критикуват военните, че за първата си задгранична мисия през 21-ви век, изпратените са били със старо и неподходящо въоръжение и техника. Разсекретен преди 8 години доклад отчита слабости по укрепването на базата и при координацията с полското командване.

До 2008 г. България участва с 11 контингента в Ирак с обща численост 3 367 души. Загиналите български военни там са 13.

В съболезнователен адрес към семействата и близките на загиналите, служебният министър на отбраната Димитър Стоянов изрази преклонение пред саможертвата на българските военни в Ирак – м-р Георги Качорин, ст. л-т Николай Саръев и офицерските кандидати Антон Петров, Марин Милев, Цветан Камов, Паун Георгиев, Иван Инджов, Свилен Киров, Димитър Димитров, Владимир Пашов, Гърди Гърдев, Преслав Стоянов и Валентин Донев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентството не носи отговорност за липсата на български посланик в Киев

Отговор на въпроса защо не е завършена процедурата за назначаването на предложения от външно министерство кандидат за български посланик в Украйна трябва да се търси от ведомството. Това посочват от прессекретариата на президента Румен Радев по повод..

публикувано на 24.07.24 в 09:02
Делян Пеевски

Изпратиха до институциите доклад за корупция в Агенция "Митници"

Съпредседателят на ДПС и председател на парламентарната група на движението Делян Пеевски е изпратил до вътрешното министерство и агенцията за национална сигурност доклада за дейността на Временната комисия от 49-ия парламент за разследване на..

публикувано на 24.07.24 в 08:53

Българите пътуват с коли повече от своите балкански съседи

Българите изпреварват своите съседи, изминавайки зад волана средно годишно над 21 000 км, предаде БГНЕС. Зад тях по километраж са сърбите, които изминават годишно 20 028 км. Румънците изминават 20 338 км. Унгарци и хървати също пътуват по-малко -..

публикувано на 24.07.24 в 08:35