Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реакции срещу заплахите на Кремъл към български разследващ журналист

Снимка: International Center for Journalists - ICFJ

Асоциацията на европейските журналисти - България настоява София незабавно да реагира на новината, че Христо Грозев, разследващ репортер от сайта Bellingcat е обявен за издирване от руските власти. Настояваме българската прокуратура да изнесе незабавно информация за развитието на всички разследвания по разкритията на Bellingcat за действията на руското военно разузнаване на българска територия, опита за убийство на бизнесмена Емилиян Гебрев и сина му през 2015 г., искат от асоциацията.

"Руският посланик в България да бъде извикан във външно министерство. Настояваме българските власти да реагират остро на опита за сплашване и саморазправа с Христо Грозев!", поискаха и от партия ГЕРБ.

По повод обявяването му за издирване от руското следствие Грозев написа в „Туитър”: "Нямам представа на какво основание Кремъл ме е включил в своя "списък на издирваните лица", поради което не мога да предоставя никакви коментари. В известен смисъл това няма значение. От години те ясно показват, че се страхуват от нашата работа и не биха се поколебали пред нищо, за да я спрат".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български ученици завоюваха 4 медала на Международната олимпиада по химия

Български ученици спечелиха 4 медала на Международната олимпиада по химия в Саудитска Арабия, проведена от 21 до 30 юли. Те завоюваха един златен, един бронзов и два сребърни медала. Златото беше спечелено от дванайсетокласника Виктор Лилов,..

публикувано на 30.07.24 в 10:25

Жълт код за валежи във вторник е подаден за 10 области в Източна България

Във вторник , 30 юли, на запад ще има слънце и ще е топло. Над източната половина на страната ще е облачно и особено през нощта и до обяд ще има кратки, на места обилни валежи и гръмотевични бури. Има условия за градушки.  Минималните температури..

публикувано на 29.07.24 в 19:40

От МВнР предупредиха за отмяна на полети от и до Бейрут

Във връзка с развитието на обстановката в региона на Близкия изток, Министерството на външните работи предупреди за отмяната на полетите на редица авиокомпании от и до международното летище на Бейрут, Ливанска република. МВнР напомня на българските..

публикувано на 29.07.24 в 17:38