Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Апелативният съд реши да се поднови делото за "Възродителния процес"

Снимка: БНР

Софийският апелативен съд отмени постановлението на Военната прокуратура за прекратяване на разследването по Възродителния процес, както наричат насилствената смяна на имената на българите мюсюлмани при социализма.

Прокуратурата прекрати разследването по давност, след като почина и последният обвиняем - бившият премиер от преди 1989 г. Георги Атанасов. 

Апелативните магистрати смятат, че спирането на делото е нарушило процесуални прави на пострадалите при смяната на имената и че прокуратурата все още не се е произнесла, дали е имало извършено престъпление и какво е престъплението.

Делото е започнато още през 1991 г. срещу бившите ръководители на режима Тодор Живков, Георги Атанасов и вътрешния министър Димитър Стоянов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български доброволци и полицаи ще оказват помощ на олимпиадата в Париж

Сред подбраните доброволци от цял свят петима българи ще съдействат на спортистите и на публиката по време на олимпийските игри в Париж, съобщи френският посланик в София Жоел Мейер. В интервю за в-к "Дневник“ той допълва, че 35 български полицаи ще..

публикувано на 09.07.24 в 15:10

България днес - 8 юли 2024 г.

В „България днес“ на 8 юли говорим за еволюцията и кризите в IT сектора и как това се отразява на възможностите за работа в сферата на високите технологии. Разговаряме за академичното изучаване на български език в Албания с доц. Раки Бело, преподавател в..

публикувано на 08.07.24 в 19:00
Златомир Дьовленски

В Пловдив арестуваха председателя на НД "Русофили“

Златомир Дьовленски, председател на Национално движение "Русофили" - Пловдив е бил задържан от ДАНС днес преди обед в централата на градската организация на БСП, съобщи БНТ. Информацията е потвърдена от Иван Петков, депутат и секретар на парламентарната..

публикувано на 08.07.24 в 15:23