Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София официално изрази недоволство от антибългарска изложба в Белград 

Ваня Андреева
Снимка: БГНЕС

Изложбата в юридическия факултет в Белград, озаглавена "Престъпления над цивилното население в Сърбия под българска окупация /1915-1918 г./" е насочена срещу България, има явна пропагандна цел и подклаждане на краен национализъм.

Това е заявила ръководителят на дирекция "Югоизточна Европа" във външно министерство Ваня Андреева в разговора със Славица Панич, временно управляваща посолството на Сърбия в България.

София е изразила силна загриженост от представените в изложбата тези, насочени срещу България и добросъседските отношения. "Приемаме организирането ѝ като част от дневния ред на определени среди, които работят срещу добросъседските отношения между Сърбия и България", е предупредила Андреева.

"Изразяваме и сериозни опасения, че подобни прояви ще бъдат използвани за изблици на говор на омраза срещу българското национално малцинство в Сърбия. Подобни действия по никакъв начин не могат да бъдат разглеждани изолирано от цялостния контекст на актуалните проблеми в по-широкия регион. Те са показателни за тенденциозно и едностранно тълкуване на отминали събития, по начин, налагащ трайни разделителни линии в обществата и противоречащ на европейските ценности", пояснява българското външно министерство.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България има свой павилион на световния форум “Туризъм Експо Япония”

Екипът на българското посолство в Токио представя страната ни на форума “Туризъм Експо Япония”, който се провежда до 29 септември в японската столица, съобщи дипломатическата мисия на фейсбук страницата си. “Информираме ви, че..

публикувано на 26.09.24 в 21:10

Есенни горещини ще има през деня в петък

В петък , 27 септември, ще е слънчево и дневните температури ще се повишават. Минималните температури ще са между 11 и 16°, в София 11°. Максималните ще са от 28 до 33°, в столицата ще е 29°.  По Черноморието  ще е слънчево, сутринта на..

публикувано на 26.09.24 в 19:45

България днес - 26 септември 2024 г.

В "България днес" на 26 септември отбелязваме Европейския ден на езиците. По този повод разговаряме със Свилена Георгиева от Генерална дирекция "Писмени преводи" на Европейската комисия. Тя разказва за ролята на преводача в контекста на новите технологии..

публикувано на 26.09.24 в 19:00