Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев и Нехамер: Охраната на външните граници на ЕС е общ ангажимент на държавите членки

Румен Радев и Карл Нехамер
Снимка: Президентство

Охраната на външните граници на ЕС е общ ангажимент на всички държави членки и е от ключово значение за справяне с нелегалната миграция. Това подчертаха президентът Румен Радев и федералният канцлер на Австрия Карл Нехамер на среща във Виена. По покана на Нехамер българският президент е единственият държавен лидер, поканен на тазгодишното издание на традиционния Новогодишен концерт на Виенската филхармония в Златната зала на „Музикферайн“. Според Нехамер Европа не може да си позволи десетки хиляди нерегистрирани мигранти да прекосяват територията на държавите членки на ЕС. Българският президент отбеляза, че охраната на външните европейски граници изисква целенасочена техническа и финансова подкрепа от страна на ЕС, и напомни, че България е направила съществени инвестиции в усъвършенстването на охраната на своите граници. 
Предстои канцлерът да посети България на 23 януари и на място да се запознае с предприетите от страната ни мерки за охраната на границите на ЕС.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Доц. Гранберг

В Швеция се преподава бакалавърска и магистърска програма по старобългаристика

Гьотеборгският университет е може би единственият в света, в който класическият старобългарски език е самостоятелна специалност. Това пишат от в-к "Аз-буки" в новия си брой. Класическият старобългарски език не се изучава нито в рамките на българската..

публикувано на 26.07.24 в 18:05

Конституционният съд отмени съдебната реформа и запази новия служебен кабинет

Конституционният съд обяви за противоконституционни и невалидни повечето от промените в Конституцията, гласувани от 49-тото Народното събрание в края на 2023 г. Делото бе образувано по искане на президента Румен Радев и на 48 депутати. Магистратите отменят..

публикувано на 26.07.24 в 15:50
Боксьорът Борис Георгиев-Моката, 1952 г.

Българите – на Олимпийски игри

В продължение на 19 дни повече от 10 хиляди спортисти от 206 държави ще мерят сили в 32 различни дисциплини. България ще бъде представена от 46-има спортисти. Това е един от най-малките състави на страната ни на летни игри досега. С..

публикувано на 26.07.24 в 14:55