Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първото новородено бебе в Норвегия на Нова година е българче

Снимка: Sveinung Kyte / TV 2

Първото бебе за 2023 г. в Норвегия е българче и се казва Амая. Тя се ражда на 1-ви януари, 13 минути след полунощ, в предградие на столицата Осло, съобщи „NOVA TV”. Амая е обявена за бебе на годината, заедно с момченце, което се ражда в същата минута в Берген.

Името Амая означава щастие, обяснява бащата Калоян. Той живее в Норвегия от 2009 г., като е отишъл там при родителите си. "Тук стандартът е друг. Искам детето да израсне тук, но и да идва в България на гости на роднините си", каза таткото.

Като бебе на годината Амая ще бъде посетена от кмета на Осло. Ще получи безплатни памперси за една година и правото да посещава детска градина безплатно също за година.
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българите от Цариброд искат отделен граничен пункт, за да стигат навреме на работа в София

Километрични опашки се образуват всекидневно през летния сезон на граничния пункт между Сърбия и България при ГКПП „Калотина“, което забавя преминаването на границата с часове. Освен неприятното и изтощително чакане за пътуващите от Западна Европа към..

публикувано на 14.07.24 в 19:58

"Да хванем иглата!" - или как в Япония се учат на българска бродерия

Уъркшоп по българска бродерия организира Ирен Величкова-Ямами - дългогодишна изследователка на това изкуството и автор на картата на България в шевици, подарена от самата нея на Националния исторически музей в София. Българката, която повече от 35..

публикувано на 14.07.24 в 08:14

Абитуриентите от българското училище в Одеса желят да продължат образованието си в България

Двадесет и осем абитуриенти от Българското неделно училище “Васил Априлов” в украинския град Одеса получиха удостоворенията си за завършен 11 клас и заявиха желанието си да учат в български университети, информира ни Българската телеграфна агенция...

публикувано на 13.07.24 в 10:16