Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първото новородено бебе в Норвегия на Нова година е българче

Снимка: Sveinung Kyte / TV 2

Първото бебе за 2023 г. в Норвегия е българче и се казва Амая. Тя се ражда на 1-ви януари, 13 минути след полунощ, в предградие на столицата Осло, съобщи „NOVA TV”. Амая е обявена за бебе на годината, заедно с момченце, което се ражда в същата минута в Берген.

Името Амая означава щастие, обяснява бащата Калоян. Той живее в Норвегия от 2009 г., като е отишъл там при родителите си. "Тук стандартът е друг. Искам детето да израсне тук, но и да идва в България на гости на роднините си", каза таткото.

Като бебе на годината Амая ще бъде посетена от кмета на Осло. Ще получи безплатни памперси за една година и правото да посещава детска градина безплатно също за година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Молдова обявиха конкурс за видеоклип "Моят роден български край"

Асоциацията за развитие на българската общност в Молдова (АРБОМ), заедно с партньора си Никола Рахнев от Гората.бг обявиха конкурс с награда - незабравима почивка в България за учениците от 9, 10, 11 и 12 клас. "По време на абитуриентските балове..

публикувано на 02.07.24 в 16:28

Учени и езиковеди припомниха в Цариброд истории за значими българи в Сърбия

Международен научен форум "Културни мостове: истории за значими българи в Сърбия" се проведе в края на юни в гимназията "Св.св. Кирил и Методий" в Цариброд. Събитието е реализирано с финансовата подкрепа на Министерството на образованието и..

публикувано на 02.07.24 в 10:05

Много голям интерес имаше към организираните от България медицински прегледи в Кукъс

Безплатните мултидисциплинарни прегледи, направени от български и албански медицински екипи в Кукъс привлякоха над 300 души в последните два дни на юни. Прегледите бяха отразени от основни албански медии, сред които Албанското радио и телевизия...

публикувано на 01.07.24 в 16:50