Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Текат 7-те дни от втория мандат за съставяне на правителство

Снимка: БГНЕС

На кратка церемония президентът Румен Радев връчи втория мандат за съставяне на правителство на втората по численост парламентарна група в 48-ия парламент на партия "Продължаваме Промяната" - ПП.

"Номинираме акад. Николай Денков за кандидат за министър-председател", обяви председателят на парламентарната група на ПП Андрей Гюров.

"Вярвам, че ще използвате времето в рамките на предстоящата седмица да потърсите необходимата подкрепа от останалите политически сили и да се върнете с изпълнен мандат", заяви Радев.

"Приемам този втори мандат с ясното съзнание, че задачата е изключително трудна", отговори кандидат-премиерът. "Много хора даже казват, че е невъзможна. Но ние сме убедени, че трябва да направим всичко, което е нужно, за да съставим правителство. Натрупани са много проблеми, забавени са много реформи и имаме нужда от правителство, което да обединява хората и да решава техните проблеми. Затова и променихме подхода за подготовката и реализацията на този мандат. Използвахме празничните дни, за да дефинираме 4 национални цели, които смятаме, че обединяват хората и политическите формации, и да направим списък от дейности, които ако изпълним през 2023 г., ще се приближим към изпълнението на тези национални цели и ще върнем доверието на хората в политиците. В обсъждането на тези цели и изпълнението им се включиха 3 формации – "Демократична България", БСП и „Български възход”, каза Денков.

Кандидат-премиерът поясни, че ПП ще внесат в парламента за одобрение проектодекларация за целите на тяхното управление и връчи на президента копие от документа. Ако декларацията получи одобрение, тогава ще върнат на президента изпълнен мандат със списък на конкретните министри.

Ако след ГЕРБ и ПП не успеят да сформират правителство, президентът има право да избере на коя трета политическа сила ще връчи последния мандат за съставяне на кабинет.

.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Родителски организации защитиха Закона за предучилищното и училищното образование

Около 40 родителски организации от цялата страна подкрепиха промените в Закона за предучилищното и училищното образование, забраняващи пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация в училищата. Според тях Конституцията позволява ограничаване на..

публикувано на 25.08.24 в 12:22

Естония пуска две евромонети по дизайн на българина доц. Светлин Балездров

Естонската централна банка пусна колекционерска монета, чието художествено оформление е дело на българския дизайнер и преподавател в Националната художествена академия доц. Светлин Балездров. Монетата с номинал от 8 евро е изработена от сребро, има..

публикувано на 25.08.24 в 11:23

Спомен за оперния бас Борис Христов като емблема на България от края на XX в.

Фотоизложба, посветена на личността на големия български оперен бас Борис Христов може да бъде разгледана до 28 август в София. Експозицията се организира от отдел "Култура, археология и културно наследство" на община Пловдив и е по повод 110 години..

публикувано на 25.08.24 в 10:05