Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

48-то Народно събрание възобнови работа

Всички партии без "Възраждане" призоваха за съставяне на правителство

Снимка: БГНЕС

Парламентарните партии отправиха политически декларации в първото заседание на Народното събрание за 2023 г. 

От ГЕРБ смятат, че е изпусната сериозна възможност за решаване на политическата криза, когато беше отхвърлено правителството с техния мандат. "Надяваме се, че през настоящата сесия ще сложим началото на края на политическите иновации. Политическите иновации са в основата на тежката нестабилност, в която се намира българското общество", каза Тома Биков от ГЕРБ и призова с третия мандат да бъде конструирано правителство "според реалностите, а не според мечтите и надеждите".

От името на "Продължаваме промяната" кандидат премиерът акад. Николай Денков, който получи втория мандат за съставяне на кабинет заяви, че 48-ият парламент може да оцелее само ако избере редовно правителство. Той призова своите опоненти да обяснят, как си представят реализацията на третия мандат за съставяне на правителство.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ изтъкна, че България има нужда от стабилно редовно правителство и че недоверието на обществото в политиците и парламента не може да се реши с предсрочни избори. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова първо да се гарантира политическа стабилност чрез съставяне на редовно правителство, да се обмисли внимателно при какви условия да се влезе в Еврозоната и България да не се намесва във войната в Украйна. 

От 11 януари "Възраждане" започват събирането на подписи за провеждането на референдум срещу въвеждането на еврото, обяви от своя страна лидерът Костадин Костадинов . 

Христо Иванов, от името на "Демократична България", поиска парламентът да излъчи правителство, което може да прави реформи.

Лидерът на "Български възход" Стефан Янев също се обяви за съставяне на правителство в рамките на 48-то Народно събрание. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Главчев

Премиерът предупреди, че се спекулира с темата за български военни в Украйна

Нашият кабинет е с кратък хоризонт, нямаме право да искаме от хората да отлагат живота си, докато бъде избран редовен кабинет. Затова си вършим работата по възможно най-добрия начин, заявява в интервю за в-к "24 часа" служебният премиер Димитър Главчев...

публикувано на 20.05.24 в 10:26

“Медиана”: ГЕРБ води с 12% пред “Възраждане”, трето е ДПС

Три седмици преди изборите за национален и за европейски парламент ГЕРБ води с 27,5% пред “Възраждане” с 15,7% и ДПС с 14,2%, според социологическо изследване на агенция “Медиана”.  Втората политическа сила на предишния вот – “Продължаваме промяната..

публикувано на 19.05.24 в 09:46
Хилари Клинтън

Българските жени са по-добре представени в НС и корпоративния сектор от много страни по света

България изпреварва много от държавите по света по представителство на жените в парламента, както и на високи позиции в корпоративния сектор, заяви бившият американски секретар Хилари Клинтън на специална среща на Clinton Global Initiative в София...

публикувано на 19.05.24 в 09:06