Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 5% от населението на 11 български области работи в чужбина

Снимка: gli.government.bg

Единадесет области в България са най-големите "донори" на работна сила за чужди държави. Над 5% от населението на Видин, Враца, Габрово, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Разград, Сливен, Смолян, Търговище, Хасково е заминало зад граница през последните 10 години. Това показват данните от проучване на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда". Предпочитаните държави за трудова миграция през последните пет години са основно държави от ЕС. Водещи са Германия, Испания, Италия, Нидерландия, Гърция, Белгия, Австрия, Франция и Чехия.

Основната причина българите да търсят работа в чужбина, според проучването, е заплащането и надеждата да натрупат спестявания, които ще им помогнат в бъдеще.

В чужбина работят българи на всякаква възраст – от 18 до 55 години. Преобладават обаче активните българи над 30 години. Мъжете преобладават в съотношение 53% към 47%, но делът на жените постепенно нараства с повишаване на възрастта, като при възрастовата група 46 - 55 години те вече доминират.

Според изследването през последните години делът на хората, които заминават зад граница, бележи тенденция на спад. Като част от причините за това се посочват наложените ограничения покрай коронавируса и рецесията в Европа в резултат на пандемията и на войната в Украйна.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева неделя с превалявания

В неделя ще преобладава слънчево време. Следобед ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали. Ще има условия за градушки. Минималните температури ще бъдат между 7° и 12°, в София около 7°, а максималните – между 18° и 23°,..

публикувано на 11.05.24 в 18:30

Медиците отново с призив за забрана неваксинирани деца да ходят на училище

Лекари подновиха призива си деца без задължителни имунизации да не могат да ходят на училище и да бъдат част от организиран детски колектив. Д-р Костадин Сотиров припомни пред БНР предложението, отправено от Сдружението на общопрактикуващите лекари, и..

публикувано на 11.05.24 в 13:26

Вицепрезидентът откри научния форум "Пътят на светлината" в Атина

В деня, в който православната църква почита светите равноапостоли Кирил и Методий, в Атина започна Международният научен форум „Пътят на светлината“ . Откри го вицепрезидентът Илияна Йотова, под чийто патронаж е събитието, предава пратеникът на..

публикувано на 11.05.24 в 11:05