Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Корабни оръдия от XVIII век извадиха от дъното на Черно море

Снимка: Министерство на културата

Две железни корабни оръдия и десетки муниции на над 200 години бяха извадени в последните дни на 2022 година от дъното на българското Северно Черноморие от екип на Центъра за подводна археология, ръководен от директора д-р Найден Прахов.

По първоначален анализ оръдията се датират от края на XVIII – началото на XIX век. Те са били част от въоръжението на линеен тримачтов кораб, потънал при неизяснени обстоятелства на север от нос Калиакра. 

От съображения за сигурност точното място на откриване на предметите се пази в тайна. През 2023 г. оръдията и други части от инвентара на кораба ще бъдат експонирани в Националния исторически музей.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Проверка на БАБХ установи, че няма заразени животни с чума

Българската агенция за безопасност на храните провери 551 животновъдни ферми заради огнищата на чума по дребните преживни животни в Румъния и Гърция. Животните са клинично здрави, но заради опасността от заразяване засилените прегледи ще продължат и..

публикувано на 11.08.24 в 11:13

Слънчева и топла неделя без валежи

В неделя ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в източните райони – до умерен вятър от североизток. Максималните температури ще бъдат между 32° и 37°, в София – около 32°. В планините ще бъде слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от..

публикувано на 10.08.24 в 18:30

Военнослужещи участват в гасенето на пожарите в цялата страна

Около 2120 военнослужещи от различни формирования на Сухопътните войски са участвали в гасенето на пожари в различни области на страната от 12 юли т.г., съобщиха от Министерството на отбраната. И днес някои от тях работят на терен заедно с колегите..

публикувано на 10.08.24 в 14:21