Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

В Украйна очакват руска офанзива през февруари

Снимка: Ройтерс

В окупирания от руските сили град Токмак, Запорожка област, при украинска атака вчера са били убити или ранени над 80 руски войници, съобщават въоръжените сили на Украйна. 

Според представители на руската администрация в Запорожка област, украинската атака е била насочена срещу районната болница "Токмак" и са били убити военен лекар и пациенти. 

Украинските власти съобщават още за няколко масирани нападения срещу руски сили през последните дни. Киев посочва, че при нападение срещу руско военно укритие в Макеевка в Донецка област са били убити 400 войници на противника, а при друго нападение в село Чулаковка в Херсонска област - 500. 

От своя страна, Москва съобщава за най-малко 89 загинали при украинския обстрел в новогодишната нощ. 

В същото време, по информация на украинските власти, руснаците са обстрелвали район на град Курахово в Донецка област. В резултат на ударите, топлопреносната мрежа е повредена, щети има и по сградите, но няма пострадали. 

Секретарят на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана Олексий Данилов пък предупреди за изостряне на ситуацията на фронта през февруари. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Авангардни сортове череши показват на Празника на черешата в Кюстендил

С приготвянето на 1500 сладоледа с черешов сироп тази вечер на площад "Велбъжд" в Кюстендил започва Празникът на черешата. Програмата ще продължи три дни, предаде кореспондентът на БНР в града Кирил Фалин. Специално за събитието, което по..

публикувано на 28.06.24 в 16:45

2500 дка със земеделски култури са унищожени от градушката в Благоевградско

Министерството на земеделието планира да разшири противоградовата защита на земеделските площи с нови 24 ракетни площадки, като работата  стартира още тази година. Това каза министърът на земеделието Георги Тахов в Гърмен на среща със земеделски..

публикувано на 28.06.24 в 14:40

Лекторатите по българистика имат важна роля за "запалване" на интереса към България по света

Над 30 българисти от единайсет страни се събраха на двудневен форум в София и Пловдив, посветен на кирилицата, за да представят последните си достижения в изследването на Кирило-Методиевото дело и да напомнят, че българската средновековна култура е..

публикувано на 28.06.24 в 11:30