Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арменската общност посреща Бъдни вечер в новия си храм в София

Снимка: armenianchurch-sofia.org

След повече от 30-годишни усилия за събирането на средства и градеж, арменците в София посрещат Рождество Христово в своя новопостроен храм в столицата. Новата арменска църква е и единственият храм на арменците в София. Тя отвори врати през юни 2022 г., наречена е "Света Богородица" (намира се на ул. "Лайош Кошут" 6) и тази година там ще бъде отслужена първата църковна служба за Бъдни вечер.

Бъдни вечер е един от най-големите религиозни празници, който се отбелязва в Армения и от арменците по света на 5 януари, а Рождество Христово - на 6 януари. Арменската църква чества в един и същи ден и Рождество, и Богоявление. Както повелява традицията на Арменската апостолическа църква, в навечерието на Рождество свещеникът освещава нарове, които след края на службата се раздават на вярващите.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Среща на министрите Иван Кондов и Игли Хасани по време на 79-тата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк

За София и Тирана Коридор №8 остава обща стратегическа цел

В Ню Йорк в рамките на есенната сесия на Общото събрание на ООН служебният външен министър Иван Кондов се срещна с министъра за Европа и външните работи на Албания Игли Хасани. Те обсъдиха динамиката на двустранните отношения. Изразили са готовност за..

публикувано на 23.09.24 в 12:18

Приключва екстремната тридневна надпревара "Пирин ултра"

В Пирин се провежда един от най-предизвикателните маратони в България – ултрамаратонът "Пирин Ултра". Надпреварата е сред величествената красота, каменистите пътеки и върхове на планината от 21 до 23 септември.  Според възможностите си участниците се..

публикувано на 23.09.24 в 09:20

България подкрепя реформирането на ООН

Трябва да модернизираме и подмладим Организацията на обединените нации (ООН), за да гарантираме, че тя остава актуална и способна да отговаря на предизвикателствата на 21-ви век. Това послание отправи премиерът Димитър Главчев на Срещата на върха за..

публикувано на 23.09.24 в 08:59