Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арменската общност посреща Бъдни вечер в новия си храм в София

Снимка: armenianchurch-sofia.org

След повече от 30-годишни усилия за събирането на средства и градеж, арменците в София посрещат Рождество Христово в своя новопостроен храм в столицата. Новата арменска църква е и единственият храм на арменците в София. Тя отвори врати през юни 2022 г., наречена е "Света Богородица" (намира се на ул. "Лайош Кошут" 6) и тази година там ще бъде отслужена първата църковна служба за Бъдни вечер.

Бъдни вечер е един от най-големите религиозни празници, който се отбелязва в Армения и от арменците по света на 5 януари, а Рождество Христово - на 6 януари. Арменската църква чества в един и същи ден и Рождество, и Богоявление. Както повелява традицията на Арменската апостолическа църква, в навечерието на Рождество свещеникът освещава нарове, които след края на службата се раздават на вярващите.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Първата Олимпиада по изкуствен интелект събира в България 200 младежи от цял свят

България ще посрещне близо 200 ученици и младежи от цял свят, които ще участват в първата Международна олимпиада по изкуствен интелект, създадена от българи. Участие в състезанието са потвърдили 44 отбора, два от които са български – съобщи на..

публикувано на 02.08.24 в 15:10

Остра реакция на БОК срещу участието на боксьорки, не издържали теста за пол

Българският олимпийски комитет излезе с остра позиция срещу участието в Олимпиадата в Париж на две боксьорки, не издържали теста за пол. "Българският олимпийски комитет /БОК/ за пореден път повдига въпроса за стриктното спазване на..

публикувано на 02.08.24 в 14:08

Консулските служби на България няма да издават визи от 9 до 18 август

Заради мащабен проект, включващ внедряване и пускане в експлоатация на нова версия на Национална визова информационна система, консулските служби на българските дипломатически и консулски представителства ще преустановят приема на заявления за..

публикувано на 02.08.24 в 13:22