Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Произведения на Димитър Ненов и Ференц Лист ще звучат в Българския културен институт в Париж

Венета Нейнска
Снимка: neynska.com

Класически кино-концерт на пианистката Венета Нейнска е първото за годината събитие, организирано от Българския културен институт в Париж. Концертът е на 12 януари, в галерията на института. Изпълненията на българката, завършила класа на световноизвестния пианист Джон Пери, ще бъдат посветени на композитора, пианист и интелектуалец Димитър Ненов.

“Личността на композитора ще бъде представена и с кратък документален филм "Димитър Ненов, измеренията на изяществото“. В програмата на Венета Нейнска е включена и музика на любимия на самия Димитър Ненов композитор, Ференц Лист“ - съобщават от Българския културен институт във френската столица. Димитър Ненов е автор на произведения за симфоничен оркестър, вокално-инструментални творби и клавирни пиеси. Музиката му е възприета като образец от редица композитори от следващи творчески генерации, които търсят и утвърждават нови пътища в българската музика.

БНР подкасти:

Още от категорията

Омара Портуондо с концерт в София на 12 юни

Гранд дамата на кубинската музика и неофициален посланик на Хавана по света Омара Портуондо идва за концерт в София на 12 юни в НДК. Концертът на харизматичната певица е част от световното й турне с името VIDA. Звездата на Омара изгрява през 50-те години..

публикувано на 17.03.23 в 15:12

Славеите от Детския хор на БНР канят пролетта с концерт

Детският хор на Българското национално радио с главен диригент Венеция Караманова ни кани на своя традиционен Пролетен концерт. Тази вечер (17.03) от 19.00 ч. на сцената на зала "България" вечно младият състав ще отпразнува идването на пролетта, както и..

публикувано на 17.03.23 в 06:35
Снимка: Facebook/ Vladimir Ampov - Grafa

Графа брилянтно съчетава традиция и съвремие в епичната „Вековна гора"

С новия си сингъл "Вековна гора" Графа изпраща послания и споделя любовта си към България. За епичното звучене на песента огромен принос има участието на прочутия по цял свят женски хор "Мистерията на българските гласове". Във "Вековна..

публикувано на 16.03.23 в 10:15