Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Фестивалът "Сурва" идва на гости на софиянци 

2
Снимка: БГНЕС

За втора поредна година, над 200 сурвакари, майстори на маски и фолклорен танцов ансамбъл "Хоро" ще представят в Борисова градина в София фестивала „Сурва“. Гостуването на „Сурва“ в София е част от Календара на културните събития на Столична община. 

Кукерското дефиле започва в 12 ч., в неделя 8 януари, от езерото "Ариана" и ще продължи до специално изградената сцена на открито в Борисовата градина. Във фестивала ще участват сурвакарска група при Народно читалище “Крюгер Николов - 1922 г.“, село Пещера, община Земен; сурвакарска група при Народно читалище „Христо Ботев - 1928 г.“, село Копаница, община Радомир; сурвакарска група село Светля, община Ковачевци; сурвакарска група при Народно читалище "Пробуда - 1935 г." от квартал "Бела вода" - Перник; сурвакарска група от село Садовик, община Брезник; сурвакарска група село Кошарево, община Брезник и фолклорен танцов ансамбъл "Хоро" към Общински младежки дом – Перник.

Маскарадната обредност  се изпълнява по традиция всяка година в Перник и околните села, а Международният фестивал „Сурва“ в Перник е с над 57-годишна история. Той е и най-големият маскараден форум на Балканите, който се организира от Община Перник от 1966 г. През 2015 г. народният празник „Сурва” е включен в Представителния списък на ЮНЕСКО на елементите на нематериалното културно наследство на човечеството. 

По при гостуването на кукерите в София ще бъде представена и кулинарна изложба.


БНР подкасти:

Галерия

Още от категорията

За магията в българската народна култура разказва изложба в Пловдив

Магията е тясно преплетена с мирогледа и живота на старите българи. Многобройни са ритуалите, целящи да осигурят плодородие, да избавят от болести, да привлекат любов. Какви са били вярванията на народа ни? Какви персонажи и предмети са играли важна..

публикувано на 16.03.23 в 10:10

Впечатляваща частна колекция на битови предмети показват в Стара Загора

Традиционни женски носии и най-различни предмети от бита на българите от края на XIX и началото на XX век изпъстриха залите на Регионалния исторически музей в Стара Загора. Експонатите са част от изложбата "Моят етнографски свят. Събрано и съхранено за..

публикувано на 10.03.23 в 11:40

Баницата грейна в световна класация – какво не знаем за традиционното българско ястие

Българската баница се открои в престижна класация, като попадна в топ 50 на най-вкусните ястия със сирене в света. Известният сайт за традиционна кухня и локални продукти TasteAtlas отреди на нашенския специалитет престижната 5-та позиция, като в..

публикувано на 07.03.23 в 12:40