Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът "Сурва" идва на гости на софиянци 

2
Снимка: БГНЕС

За втора поредна година, над 200 сурвакари, майстори на маски и фолклорен танцов ансамбъл "Хоро" ще представят в Борисова градина в София фестивала „Сурва“. Гостуването на „Сурва“ в София е част от Календара на културните събития на Столична община. 

Кукерското дефиле започва в 12 ч., в неделя 8 януари, от езерото "Ариана" и ще продължи до специално изградената сцена на открито в Борисовата градина. Във фестивала ще участват сурвакарска група при Народно читалище “Крюгер Николов - 1922 г.“, село Пещера, община Земен; сурвакарска група при Народно читалище „Христо Ботев - 1928 г.“, село Копаница, община Радомир; сурвакарска група село Светля, община Ковачевци; сурвакарска група при Народно читалище "Пробуда - 1935 г." от квартал "Бела вода" - Перник; сурвакарска група от село Садовик, община Брезник; сурвакарска група село Кошарево, община Брезник и фолклорен танцов ансамбъл "Хоро" към Общински младежки дом – Перник.

Маскарадната обредност  се изпълнява по традиция всяка година в Перник и околните села, а Международният фестивал „Сурва“ в Перник е с над 57-годишна история. Той е и най-големият маскараден форум на Балканите, който се организира от Община Перник от 1966 г. През 2015 г. народният празник „Сурва” е включен в Представителния списък на ЮНЕСКО на елементите на нематериалното културно наследство на човечеството. 

По при гостуването на кукерите в София ще бъде представена и кулинарна изложба.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Великденска работилница за писани яйца в Пазарджик

Традиционната "Великденска работилница" – демонстрация за писане на яйца, ще се проведе от 23 до 26 април в Етнографската експозиция на Регионалния исторически музей – Пазарджик (ул."Отец Паисий" № 8). Специалистите от етнографския отдел на музея..

публикувано на 23.04.24 в 08:10

Български килими във Париж – културна дипломация в действие (СНИМКИ)

Културният институт на България в Париж грее в цветове. За първи път автентични български килими от 19-и и 20-и век са представени във френската столица. Колоритната експозицията в галерията на БКИ е озаглавена "История в цветове. 350..

публикувано на 19.04.24 в 16:36

Традицията на давулджиите или кой буди мюсюлманите по време на Рамазан

Денят Арифе е последният от свещения за мюсюлманите месец на постите Рамазан. В исляма това е най-благодатният месец от годината, свързва се с 30-дневните строги лишения – "оруч". Храненето и пиенето на течности и вода става само преди изгрев и след..

публикувано на 09.04.24 в 11:30