Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна ще получи от САЩ бронирани машини "Брадли" - "унищожители на танкове"

Снимка: Украински въоръжени сили

Боевете в Украйна продължават въпреки обявеното от Русия едностранно примирие за Рождество, което руснаците и много украинци празнуват на 7 януари. "Укринформ" съобщава за ракетни удари вчера по Харковска област и Бахмут, а тази нощ по Краматорск и Константиновка.
Украинският президент Володимир Зеленски благодари на САЩ за обещаните с последния пакет американска военна помощ в размер на 3,75 млрд долара бронирани машини „Брадли“, наричани „унищожители на танкове“, заради използваните от тях противотанкови ракети. „За първи път ще получим бойни машини „Брадли“. Точно от това се нуждаят Въоръжените сили на Украйна“, отбеляза Зеленски.
Междувременно Киев наложи санкции на над 100 руски знаменитости, подкрепящи войната и пропагандиращи путинския режим. Сред тях са режисьорът Никита Михалков, певците Филип Киркоров и Дима Билан, хумористът Евгений Петросян, философът Александър Дугин. Според указа на Зеленски украинските активи на санкционираните ще бъдат блокирани, търговските операции с тях - прекратени, лицензите им - анулирани, и прехвърлянето на авторски права ще бъдат забранено.
Чеченският лидер Рамзан Кадиров определи в "Телеграм" военната помощ на Запада за Украйна за "схема за пране на пари". По думите му средствата ще бъдат откраднати от западните и украинските чиновници, а до окопите ще стигнат не повече от 15%.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пожарът, замърсяващ въздуха на Пловдив, е потушен

Пожарът на сметището в село Цалапица близо до Пловдив е напълно изгасен, но на място остава дежурен екип от огнеборци, както и водоноски и друга техника, съобщи пловдивският кмет Костадин Димитров. Седем пъти са завишени нормита на ФПЧ във въздуха..

публикувано на 04.08.24 в 09:49

София вече има автобус за панорамна обиколка на централните градски забележителности

София отчита повишение със 7% на броя туристи за първото полугодие на 2024г. Ръстът е от 15% на годишна база за 2023 г., като туристопотокът дори е над нивата отпреди Covid-19. Тези оптимистични данни мотивират градската управа да организира..

публикувано на 04.08.24 в 09:35

Слънчева неделя с превалявания

В неделя над по-голямата част от страната ще бъде предимно слънчево. Купеста облачност ще има преди обед над крайните югоизточни райони и там на места ще превали. Следобед над Североизточна България и Родопите ще се развива купесто-дъждовна..

публикувано на 03.08.24 в 18:30