Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна ще получи от САЩ бронирани машини "Брадли" - "унищожители на танкове"

Снимка: Украински въоръжени сили

Боевете в Украйна продължават въпреки обявеното от Русия едностранно примирие за Рождество, което руснаците и много украинци празнуват на 7 януари. "Укринформ" съобщава за ракетни удари вчера по Харковска област и Бахмут, а тази нощ по Краматорск и Константиновка.
Украинският президент Володимир Зеленски благодари на САЩ за обещаните с последния пакет американска военна помощ в размер на 3,75 млрд долара бронирани машини „Брадли“, наричани „унищожители на танкове“, заради използваните от тях противотанкови ракети. „За първи път ще получим бойни машини „Брадли“. Точно от това се нуждаят Въоръжените сили на Украйна“, отбеляза Зеленски.
Междувременно Киев наложи санкции на над 100 руски знаменитости, подкрепящи войната и пропагандиращи путинския режим. Сред тях са режисьорът Никита Михалков, певците Филип Киркоров и Дима Билан, хумористът Евгений Петросян, философът Александър Дугин. Според указа на Зеленски украинските активи на санкционираните ще бъдат блокирани, търговските операции с тях - прекратени, лицензите им - анулирани, и прехвърлянето на авторски права ще бъдат забранено.
Чеченският лидер Рамзан Кадиров определи в "Телеграм" военната помощ на Запада за Украйна за "схема за пране на пари". По думите му средствата ще бъдат откраднати от западните и украинските чиновници, а до окопите ще стигнат не повече от 15%.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Чипровци откриха паметник на Васил Левски

Паметник на Васил Левски вече се издига в Чипровци. Той е дарен на общината от българския онколог и родолюбец проф. д-р Иван Гаврилов по повод празника на града. В присъствието на много жители и гости на Чипровец дарителят и кметът Пламен Петков..

публикувано на 06.09.24 в 16:33

Пловдив чества Съединението и празника на града

Честванията по случай 139-ата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия и Празника на Пловдив започнаха с тържествен молебен в катедралния храм “Света Богородица”, отслужен от Пловдивския митрополит Николай.  Бяха..

публикувано на 06.09.24 в 12:50

Изложба във Велико Търново разказва за събития и личности, допринесли за Съединението на България

Изложбата “Съединението – събития и личности”, разположена във великотърновския музей "Възраждане и Учредително събрание", показва оригинални документи и снимки от фондовете на Национална библиотека "Св. св. Кирил и Методий" и Регионална библиотека..

публикувано на 06.09.24 в 12:08