Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

15-то издание на кинофеста Sofia MENAR с акцент върху иранското кино

Снимка: menarfest.com

Фестивалът за филми от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка Sofia MENAR ще стартира на 16 януари в Дома на киното в София с премиера на българския документален филм „Духът на Шехерезада“ на Катерина Борисова. Филмът е посветен на талантливи арабски артисти, свързани с България.

Фокусът на тазгодишното 15-то издание ще е върху иранското кино. Премиерно зрителите ще видят „19” - новият филм на известната иранска режисьорка Маниже Хекмат. Творбата й проследява историята на 57-годишната художничка Митра, чийто живот неочаквано се променя, след като се разболява от коронавирус. Ще бъде представен и най-гледаният ирански филм за изминалата година „Без нищо”, отличен с 5 награди и номиниран в още 9 категории на фестивала „Фаджр” и други.

Зрителите очакват и премиерата на „Средиземноморска треска” на палестинската режисьорка Маха Хадж, отличен с наградата за сценарий на фестивала в Кан и актуално предложение на Палестина за чуждестранен „Оскар”.

Документалната програма на фестивала тази година ще премине под слогана MENAR Biting Docs и ще включва филми като  „Кодокуши” - термин описващ смъртта на самотни хора, които умират в жилищата си и известно време кончината им остава неустановена от околните, „Стая без гледка” за хилядите жени от Етиопия и Бангладеш, които чистят домовете на богаташите в Ливан, изключително красивия „Мамоди” за хората в Мадагаскар, които са измислили уникален начин за съхранение на вода във вътрешността на баобабите и др.

Фестивалът ще продължи до 29 януари в салоните на Дома на киното, Културен център G8, Евро синема и кино „Влайкова”, както и онлайн на Neterra TV+.

Съставил: Венета Николова

По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14