Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

По следите на трима велики българи в Рим

Върху нов документален филм за българските католици в италианската столица работят студенти от НАТФИЗ и българско неделно училище

4
Снимка: Венета Ненкова

Българското неделно училище "Асен и Илия Пейкови" в Рим и студенти от Националната академия за театрално и филмово изкуство в София работят по нов съвместен проект – документален филм за тримата борци за национална независимост, българските католици Петър Парчевич, Филип Станиславов и Петър Бакшев. "Вечният град е място, където историята се пази и можеш да я пипнеш с ръце, затова ние снимаме на физическите места, свързани с българските католици – папските колежи, в които са учили, мястото, където е погребан Петър Парчевич, т.е. всичко, което физически го има в Рим" – поясни за Радио България Венета Ненкова, основател на Българското училище в Рим и председател на Културна асоциация "Паралел 43" в италианската столица. Със заснемането на филма са ангажирани студентите Благица Стоименова, Здравко Менчев, Петя Сергиева и  Георги Момчилов.

"Във филма участва проф. Красимир Станчев, един от най-големите изследователи на българските католици в Италия. Той от години работи в архивите на Ватикана. Скоро ще излезе неговият 30-годишен труд, посветен на българите, които са учили в папските колежи в Рим, Асизи и Лорето и които активно са работили през 17-ти век на територията на България и не само" – разказа ни Венета Ненкова.


"Петър Парчевич е първият дипломат на България. Първата печатна книга на новобългарски език в Рим през 1651 г. е дело на Филип Станиславов, а Петър Богдан Бакшев пише история на България приблизително 120 г. преди „История славянобългарска“ на Паисий Хилендарски. "Всичко това намираме в архивите на Ватикана. Нашето училище от години се занимава с възстановяването на българската история, чрез архивите на Ватикана, доколкото е възможно, откупувайки страници например от папския вестник", посочва Ненкова, цитирана от БТА. А за новия проект, по който работят тези дни допълва:

"Ние от години работим със студенти от НАТФИЗ по програмата "Еразъм +" и тази година решихме да снимаме филм за Петър Парчевич, Филип Станиславов и Петър Бакшев, защото през 2024 година се навършват 350 години от кончината и на тримата. Животът на Петър Парчевич приключва тук. Той идва в Рим през 1674 година, за да иска помощ от католическата църква за освобождението на България от Османско владичество и отсяда в манастира Сант Андреа делле Фратте (Sant'Andrea delle Fratte), който е в центъра на града. За съжаление обаче той умира и го погребват в криптата на църквата, където има паметна плоча."


Документалният филм ще бъде на български език, със субтитри на италиански, и се очаква да бъде готов до 2024 година.

Снимки: Венета Ненкова


БНР подкасти:

Галерия

Още от категорията

Иконописецът Диан Костов предоставя докосващо сърцето преживяване в катедралата Вотивкирхе

До 4 юни посетителите на виенската катедрала Вотивкирхе ще могат да преминат през изградения от българския иконописец Диан Костов лабиринт и да потърсят отговорите на екзистенциалните въпроси за пътя, смисъла и спасението чрез упование в Бог...

публикувано на 02.06.23 в 12:04

Теодор Ушев представя ретроспективна изложба във френския град Анси

Голяма ретроспективна изложба на световноизвестния български аниматор и режисьор Теодор Ушев ще бъде отворена за посетители от днес в средновековния замък в Анси. “Материя на паметта” ще продължи до 2 октомври т.г. и в нея в 18 огромни зали ще бъдат..

публикувано на 02.06.23 в 11:49

4500 години човешка история - Росица Димитрова с епична снимка, която се прави „веднъж в живота“

Фотограф е заснел Хеопсовата пирамида в Гиза със силует на самолет, на фона на пълната Луна над нея. Това е снимка, която се прави "веднъж в живота", съобщава един ат най-авторитетните сайтове за фотография PetaPixel. Автор на невероятния кадър е..

публикувано на 01.06.23 в 10:43