Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест срещу изграждането на фотоволтаични централи в язовирите

Снимка: Здравка Маслянкова

Риболовци от Велико Търново протестираха срещу инвестиционни намерения за изграждането на плаващи фотоволтаични централи в язовирите. С демонстрацията те подкрепиха колегите си в Монтана, обявили се против строителството на подобно съоръжение в язовир “Огоста”. “Някаква лудост е обхванала и инвеститори, и политици за изграждането на фотоволтаични паркове. Ние окончателно ще загубим язовирите с реализацията на подобна инвестиция”, заяви Христо Христов, организатор на протеста във Велико Търново. Занимаващите се с риболов изразиха опасенията си, че централите ще застрашат водното и рибното богатство на страната ни.

Ако на язовир „Огоста“ се построи фотоволтаичен парк, той няма да заеме цялото пространство върху съоръжението и няма да пречи нито на стопанските и туристическите дейности, нито на риболовците в района”, коментира служебният икономически министър Никола Стоянов, уточнявайки, че засега няма окончателно решение за изграждането на парка.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Граждани направиха подписка срещу изграждането на хранилище за ядрени отпадъци

Граждани направиха подписка срещу изграждането на хранилище за ядрени отпадъци

В Монтана инициираха подписка против изграждането на хранилище за ядрени отпадъци. Според информацията, се предвижда съхранение на високоактивни ядрени отпадъци от АЕЦ "Козлодуй" в село Сумер. Петър Пенчев от "Екогласност" поясни, че според..

публикувано на 01.07.24 в 17:53

Новият патриарх подчерта, че призванието на църквата е да събира разделените

Призванието на църквата е да събира тези, които са разделени, заяви новият български патриарх Даниил преди първата си света литургия. " Задачите са много. Знаменателен е днешният ден, в който се празнува възвръщането на мощите на св. Иван Рилски..

публикувано на 01.07.24 в 17:01

Български ученици се завърнаха с 6 медала от Балканиада по математика

Националният отбор на България по математика се представи отлично в Балканската олимпиада за 15-годишни. 6 български ученици се завърнаха с 6 медала от надпреварата в Анталия проведена между 25 и 30 юни, съобщи Министерството на образованието...

публикувано на 01.07.24 в 16:44