Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Януари е "Сурва“ в Перник

С огньове и маскарадни игри в Пернишко посрещнаха старата Нова година

6
Снимка: Община Перник

„Януари е Сурва“ за жителите на Перник и околните села. Всяка година в последната събота и неделя на месеца (с изключение на пандемичните 2020 и 2021 г.) градът домакинства Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“. Преди това, още на 13 януари, стотици пернишки сурвакари спазват традицията и излизат маскирани, за да изпълнят обичая, който от 2015 година е част от листата на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.


Празнуването на „Сурва“ започва със запалване на ритуалния огън, след което започват и сурвакарските игри. Пищен е празникът в селата Люлин, Лесковец, Черна гора, Кралев дол, Мещица, Дивотино, Ярджиловци, Драгичево, в град Батановци и в самия Перник. 

Всяко село има свои отличителни черти в маскирането. Всяко село се готви и по различен начин за проявите по посрещането на старата Нова година, но навсякъде отрупани трапези посрещнат сурвакари и гости. Всеки дом е отворен, за да влезе доброто и здравето в него – казват перничани.


Прочетете и чуйте още за пернишките традиции по „Сурва“ от материала на Светлана Димитрова „Звънът на Сурва пречиства и възражда“ от златната колекция на „Радио България“. 


Чуйте и предаването ни „България днес“, където също разказваме за обичая в Пернишко.

Снимки: Фейсбук/Община Перник

По публикацията работи: Красимир Мартинов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Арифе – денят, в който мюсюлманите се подготвят за Курбан байрам

Днес отново е денят Арифе, който предхожда всеки байрам, без значение дали е Рамазан или Курбан байрам. Мюсюлманите днес отдават почит на починалите си близки, като във всеки дом жените месят тесто, от което се правят мекици и се раздават на..

публикувано на 15.06.24 в 06:55

Историята на древния и вечен Пловдив оживява в международен фестивал

Международен фестивал "Пловдив – древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство" се открива днес и ще продължи до 16 юни. В събитието, с организатор Сдружението за исторически възстановки "Филипопол" се очакват участници от България,..

публикувано на 14.06.24 в 10:45

Фестивал на лавандулата ни потапя в пасторалната красота на село Средно градище

Десето издание на Националния фестивал на лавандулата се провежда на 14 и 15 юни в чирпанското село Средно градище. Там са едни от най-старите лавандулови насаждения в страната, които съществуват повече от 80 години. Концепцията на празника е..

публикувано на 14.06.24 в 08:15