Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Януари е "Сурва“ в Перник

С огньове и маскарадни игри в Пернишко посрещнаха старата Нова година

6
Снимка: Община Перник

„Януари е Сурва“ за жителите на Перник и околните села. Всяка година в последната събота и неделя на месеца (с изключение на пандемичните 2020 и 2021 г.) градът домакинства Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“. Преди това, още на 13 януари, стотици пернишки сурвакари спазват традицията и излизат маскирани, за да изпълнят обичая, който от 2015 година е част от листата на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.


Празнуването на „Сурва“ започва със запалване на ритуалния огън, след което започват и сурвакарските игри. Пищен е празникът в селата Люлин, Лесковец, Черна гора, Кралев дол, Мещица, Дивотино, Ярджиловци, Драгичево, в град Батановци и в самия Перник. 

Всяко село има свои отличителни черти в маскирането. Всяко село се готви и по различен начин за проявите по посрещането на старата Нова година, но навсякъде отрупани трапези посрещнат сурвакари и гости. Всеки дом е отворен, за да влезе доброто и здравето в него – казват перничани.


Прочетете и чуйте още за пернишките традиции по „Сурва“ от материала на Светлана Димитрова „Звънът на Сурва пречиства и възражда“ от златната колекция на „Радио България“. 


Чуйте и предаването ни „България днес“, където също разказваме за обичая в Пернишко.

Снимки: Фейсбук/Община Перник

По публикацията работи: Красимир Мартинов

Галерия

Още от категорията

За магията в българската народна култура разказва изложба в Пловдив

Магията е тясно преплетена с мирогледа и живота на старите българи. Многобройни са ритуалите, целящи да осигурят плодородие, да избавят от болести, да привлекат любов. Какви са били вярванията на народа ни? Какви персонажи и предмети са играли важна..

публикувано на 16.03.23 в 10:10

Впечатляваща частна колекция на битови предмети показват в Стара Загора

Традиционни женски носии и най-различни предмети от бита на българите от края на XIX и началото на XX век изпъстриха залите на Регионалния исторически музей в Стара Загора. Експонатите са част от изложбата "Моят етнографски свят. Събрано и съхранено за..

публикувано на 10.03.23 в 11:40

Баницата грейна в световна класация – какво не знаем за традиционното българско ястие

Българската баница се открои в престижна класация, като попадна в топ 50 на най-вкусните ястия със сирене в света. Известният сайт за традиционна кухня и локални продукти TasteAtlas отреди на нашенския специалитет престижната 5-та позиция, като в..

публикувано на 07.03.23 в 12:40